štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZ domovaTermíny, ktoré by vás v súvislosti s prezidentskými voľbami mali zaujímať

Termíny, ktoré by vás v súvislosti s prezidentskými voľbami mali zaujímať

Termín prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži – prvé kolo sa uskutoční 23. marca 2024 (sobota) a prípadné druhé kolo sa bude konať 6. apríla 2024. Nepredbiehajme však čas – ministerstvo vnútra zverejnilo pár informácií, ktoré budeme potrebovať k 1. kolu.

Hlasovanie zo zahraničia nie je možné

Oproti parlamentným voľbám, vo voľbách prezidenta je možné hlasovať výlučne vo volebnej miestnosti na území Slovenskej republiky.

Ministerstvo vnútra na svojom webovom sídle pripomína, že občan SR, ktorý dovŕšil najneskôr v deň volieb 18 rokov, môže hlasovať buď v obci svojho trvalého pobytu, alebo v ktorejkoľvek volebnej miestnosti. Ak požiadal o hlasovací preukaz.

Ak ste občanom SR, no nemáte tu trvalý pobyt, pred hlasovaním v ktorejkoľvek volebnej miestnosti budete musieť predložiť platný cestovný doklad a vyhlásenie o trvalom pobyte v zahraničí.

Nebudete doma? Hlasujte s preukazom

Ak viete, že v termínoch konania volieb sa nebudete nachádzať v mieste trvalého bydliska a nebudete môcť voliť vo vašom volebnom okrsku, od 7. februára máte možnosť vybaviť si hlasovací preukaz.

Tri možnosti, ako ho získať

„Volič môže jednou žiadosťou požiadať o hlasovacie preukazy pre obe kolá volieb, musí to však v žiadosti zreteľne uviesť. Hlasovací preukaz je platný len pre ten deň konania volieb, ktorého dátum je na ňom uvedený,“ upozorňuje ministerský web s tým, že popri hlasovacom preukaze sa treba preukázať aj občianskym preukazom. Volič s trvalým pobytom na Slovensku je tak oprávnený voliť v ľubovoľnom volebnom okrsku.

Ak nemáte možnosť požiadať o hlasovací preukaz osobne, môžete tak urobiť aj elektronicky, či listom. Pre prvé kolo volieb je termín na tento úkon 4. marec a pre druhé kolo 14. marec. To sú termíny, dokedy musí byť vaša žiadosť na samosprávu doručená.

Poslednou možnosťou, ako získať hlasovací preukaz je, že vám ho vyzdvihne splnomocnená osoba počas úradných hodín v piatok pred dňom konania volieb (najneskôr v piatok 22. marca; pre druhé kolo volieb najneskôr v piatok 5. apríla).

Máte doma imobilného človeka?

Aj ten môže využiť svoje volebné právo. Najneskôr deň pred voľbami treba obec/mesto požiadať o prenosnú volebnú schránku. Za imobilným občanom s ňou prídu dvaja členovia volebnej komisie. Aj tu bude nutné predložiť občiansky preukaz.

Facebook
Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie