štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZo zahraničiaVIDEO! ŠOKUJÚCE ZÁBERY Z FRANCÚZSKA! ČESKÍ KAMIONISTI SÚ OHROZENÍ!

VIDEO! ŠOKUJÚCE ZÁBERY Z FRANCÚZSKA! ČESKÍ KAMIONISTI SÚ OHROZENÍ!

Zničený tovar, agresia a poškodené nákladné autá v hodnote miliónov dolárov. Na hnev farmárov vo Francúzsku vo veľkom počte doplácajú českí vodiči kamiónov, ktorí jazdia po francúzskych cestách. Českí politici vyzývajú vládu, aby podnikla okamžité kroky a zabezpečila ochranu českých dopravcov pred protestujúcimi. Český minister poľnohospodárstva Marek Výborný (Kresťanskí demokrati) už oslovil svojho francúzskeho kolegu.

Českí kamionisti prechádzajú vo Francúzsku peklom. Internetom kolujú videá skupiny demonštrantov, ktorí hádžu prepravovanú zeleninu na cestu, pretože poľnohospodári protestujú proti dovozu lacnejšej zeleniny zo zahraničia, ale tovar smeroval do Českej republiky.

Poslanec Európskeho parlamentu (Kresťanskí demokrati, KDU-ČSL) Tomáš Zdechovský (Kresťanskí demokrati, KDU-ČSL) o situácii informoval na sociálnej sieti X s jasnou výzvou Fialovej vláde, aby situáciu s francúzskou vládou okamžite riešila. „Určite nikto neberie Francúzom právo demonštrovať. Ale ničenie českých nákladných vozidiel a tovaru, útoky na českých vodičov sú absolútne neprijateľné! Preto žiadam našu vládu, aby okamžite požiadala Francúzsko o ochranu našich vodičov, nákladných vozidiel a tovaru českých firiem!“ povedal politik.

Pridáva aj niekoľko fotografií nákladného auta, z ktorého demonštranti vyhodili všetok tovar, ktorý prevážali a miestna polícia len ticho sledovala správanie bez akéhokoľvek zásahu. „Výsledok francúzskeho štrajku? Poškodené desiatky českých kamiónov – zničený tovar v hodnote miliónov korún. A francúzska polícia sa podľa svedectiev kamionistov len prizerala…,“ povedal Zdechovský.

<blockquote class="twitter-tweet" data-media-max-width="560"><p lang="cs" dir="ltr">Děkuji za rychlou reakci 🇫🇷 kolegy <a href="https://twitter.com/MFesneau?ref_src=twsrc%5Etfw">@MFesneau</a> 👍<br>Bohužel došlo k mnoha takovým naprosto nehorázným akcím a francouzské úřady dostaly příkaz okamžitě zakročit. Útok na majetek a lidi je ostudný. Úřady jsou mobilizovány, aby našly řešení a případy byly oznámeny ministrovi vnitra. <a href="https://t.co/nNKKGxC23v">https://t.co/nNKKGxC23v</a></p>&mdash; Marek Výborný (@MarekVyborny) <a href="https://twitter.com/MarekVyborny/status/1751194064144282052?ref_src=twsrc%5Etfw">January 27, 2024</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Nákladné auto prepadli demonštranti v piatok na križovatke neďaleko mesta Narbonne. Tam protestujúci farmári zastavili všetky nákladné autá a vyhodili z nich tovar. Situáciu pre Novinky opísal vodič kamiónu Roman Bulawa. „Zastavili nás na kruhovom objazde. Pýtali sa, čo nesieme. Povedali sme paradajky. Naložili sme ich v Perpignane,“ povedal. Ale paradajky neboli francúzske, boli dovezené zo severnej Afriky, z Maroka.

Vodič tiež opísal, čo horelo vedľa nákladného vozidla. Išlo o škatule a palety z iných vozidiel, na ktoré demonštranti hádzali pneumatiky.

Český minister poľnohospodárstva Marek Výborný povedal, že požiadal svojho francúzskeho kolegu o zásah francúzskych bezpečnostných síl. Francúzsky minister poľnohospodárstva Marc Fesneau mu údajne prisľúbil, že francúzske úrady dostali pokyn okamžite konať. „Úrady sa mobilizujú, aby našli riešenie a prípady sú nahlásené ministrovi vnútra,“ uviedol Výborný na sieti X.

Francúzski farmári v piatok po približne dvoch týždňoch protestov zablokovali jednu z hlavných diaľnic spájajúcich Paríž so severofrancúzskym mestom Lille. Chystali sa tiež zablokovať ďalšie cesty vedúce do Paríža, aby zvýšili tlak na Attalovu vládu, ktorú obviňujú, že pre nich nerobí dosť.

Po dvoch týždňoch protestov, ktoré sa rozšírili po celom Francúzsku a nahnevaní farmári v piatok zablokovali jednu z hlavných diaľnic vedúcich do Paríža, premiér Gabriel Attal oznámil sériu opatrení na zmiernenie finančného a administratívneho tlaku na poľnohospodárov.

V prejave prednesenom na farme v horskej dedine Montastruc-de-Salies v juhozápadnom Francúzsku Attal tiež povedal, že jeho vláda „postaví poľnohospodárstvo nad všetko ostatné“.

Francúzski poľnohospodári vo Francúzsku tvrdia, že čelia rastúcemu tlaku zo strany maloobchodníkov, aby znížili ceny, čo ohrozuje ich živobytie.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie