štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZ domovaPred súdom môžete skončiť aj za zanedbanie starostlivosti o zvieratá

Pred súdom môžete skončiť aj za zanedbanie starostlivosti o zvieratá

Jaroslav M zo Zlatých Moraviec je štatutárom Farmy Zliechov. Práve na tejto farme nechal strašnou smrťou uhynúť 60 kusov hovädzieho dobytka, za čo sa v uplynulých dňoch postavil pred sudcu v Trenčíne. Ten ho uznal za vinného z neoprávneného nakladania s odpadmi a prečinu zanedbania starostlivosti o zvieratá.

Pluska informuje, že Jaroslav bol odsúdený na trojmesačný podmienečný trest a jeho Farma Zliechov – právnická osoba bude musieť zaplatiť 3-tisíc eur ako finančný trest.

V trestnom rozkaze sa uvádza, že na Farme Zliechov jej štatutár v prvom polroku 2020 dával svojim zamestnancom opakovane pokyn zahrabať kadávery do hnojiska pod senníkom a kravínom. V tých miestach bolo nájdených 23 pozostatkov kráv s ušnými známkami a ďalšie časti tiel hovädzieho dobytka.

„Pričom celkovo mohlo ísť podľa znaleckého posudku o 50 až 60 kusov kadáverov hovädzieho dobytka rôzneho pohlavia a vekovej kategórie, v rôznom štádiu rozkladu, v objeme minimálne 5 430 kilogramov, pričom náklady spojené s naložením, vývozom a zneškodnením predmetného odpadu presahujú rozsah 2 707 eur,“ píše sa v trestnom rozkaze.  Sudca Jaroslavovi kladie za vinu, že nedostatočne dohliadal a kontroloval svojich zamestnancov pri výkone pracovných povinností, ktorými boli poverení. V starostlivosti o hovädzí dobytok neboli dostatočne vyškolení a štatutár ignoroval upozornenia od veterinára o zhoršenom zdravotnom stave jeho dobytka.

„Vedel aj o tom, že kravy nemajú čo jesť, navyše ich kŕmil neplnohodnotnou stravou kvôli čomu došlo k vážnym metabolickým poruchám dobytka a následnému zhoršeniu zdravia kráv, ktorý viedol až k postupnému hynutiu dobytka,“ uvádza trestný rozkaz.

„Aj sme sa báli, šla som po dedine a zrazu spoza domu vybehla kravka a za ňou ďalšia. Chudé boli. Len rebrá im trčali. Susedovi vbehli do dvora, mal tam kaďu s dažďovou vodou, také boli vysmädnuté, že sa odtiaľ šli napiť,“ svedčila obyvateľka Zliechova. Iní obyvatelia obce hovoria o tom, že kravy chodili niekoľko týždňov bez pastiera pomedzi domy. Patričnú starostlivosť nemal dobytok ani v maštali – zamestnanci nekydali hnoj a nebola im poskytovaná ani veterinárna starostlivosť. Keď sa im podarilo ujsť, kŕmili sa aj úrodou na poliach, či zničili ovocné stromy.

Sám Jaroslav sa pred sudcom k činu priznal a vyjadril ľútosť, odpor voči trestnému rozkazu najskôr podala prokurátorka. Tá ho však vzala späť, čím sa trestný rozkaz stal právoplstným.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie