štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeKuriozitySlováci nežijú len od Tatier k Dunaju

Slováci nežijú len od Tatier k Dunaju

Slovensko je malý kúsok na mape Európy. Na glóbuse je ho možno toľko, že sa schová v tieni špendlíkovej hlavičky. Na Slovensku nás žije čosi cez päť miliónov. Možno vás prekvapí, koľko ľudí sa všade vo svete hlási k Slovensku, k slovenskému pôvodu, či koreňom.

Možno ste netušili, že si pripomíname aj Deň Slovákov žijúcich v zahraničí. Ten si každoročne pripomíname na sviatok sv. Cyrila a Metoda, 5. júla.

Štatistiky hovoria, že najviac, až 750-tisíc ľudí sa k slovenským koreňom hlási v Spojených štátoch amerických. O poznanie menej, 350-tisíc Slovákov žije v Českej republike. Prvú trojku uzatvára Kanada so 150-timi tisícmi Slovákov.

V Spojenom kráľovstve môžete navštíviť 110-tisíc, v Maďarsku 100-tisíc a v Nemecku podľa štatistík žije osemdesiat tisíc Slovákov.

V Rakúsku žije, prípadne pracuje 50 000 Slovákov a len o osem tisíc menej, teda 42-tisíc ich žije v Srbsku. Prekvapil Izrael – tu sa k Slovákom hlási 30-tisíc občanov.

25- tisíc Slovákov žije, prípadne pôsobí vo Švajčiarsku, Holandsku, Rumunsku a dokonca v ďalekej Argentíne. V Írsku ich žije 22-tisíc, v Španielsku 15-tisíc a v Poľsku, Austrálii a na Ukrajine sa k Slovákom hlási po 12-tisíc duší.

Belgicko, Francúzsko, Taliansko a Chorvátsko počítajú desaťtisíc Slovákov.

 V októbri 2023 vláda schválila Koncepciu štátnej politiky starostlivosti o Slovákov žijúcich v zahraničí (ďalej len Koncepcia). Do tejto kategórie patria najmä slovenskí profesionáli, študenti, „pendleri“, či sezónni pracovníci.

„Práve slovenskí profesionáli v zahraničí majú vďaka svojim znalostiam, skúsenostiam a sieti kontaktov potenciál prispieť k dlhodobému rozvoju Slovenska. Pri internacionalizácii slovenskej vedy a výskumu, expanzii slovenských firiem alebo uplatňovaní slovenských umelcov v zahraničí. Aj preto spúšťame projekt systematickej spolupráce so slovenskými profesionálmi v USA,“ uvádza sa v dokumente.

V rámci tejto Koncepcie chce vláda riešiť ochranu hmotného a nehmotného kultúrneho dedičstva Slovákov žijúcich v zahraničí a jeho aktívne prepojenie s inštitúciami na Slovensku, vytváranie podmienok na vznik a rozvoj tvorivej činnosti Slovákov žijúcich v zahraničí vo všetkých odvetviach umenia a kultúry, ale aj zvyšovanie povedomia o kultúre Slovákov žijúcich v zahraničí  ako integrálnej súčasti slovenskej kultúry. Podpora a rozvoj tradične prítomných cirkví v prostredí Slovákov žijúcich v zahraničí ako pilierov slovenskosti je tiež súčasťou Koncepcie.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie