štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZ domovaTrstená sanovala jednu z najstarších slovenských envirozáťaží

Trstená sanovala jednu z najstarších slovenských envirozáťaží

Hornooravské mesto Trstená je známe hlavne ako jeden z najfrekventovanejších hraničných priechodov do Poľska. Miestni však vedia aj o veľmi nepríjemnej environmentálnej záťaži na okraji ich mesta. Aj tu dochádza k sanácii.

Podľa geológa Františka Sisku ide o bývalý sklad pohonných hmôt Hámričky na sútoku Oravice a jedného z jej prítokov. Sklad tu stál už pred viac, ako storočím a slúžil pre tamojšiu rafinériu na spracovanie surovej ropy z Poľska.

Dve povodne a dve svetové vojny sa postarali o únik ropy do pôdy, podzemnej vody a tiež do Oravice.  V povojnovom období tu mal sklad štátny Benzinol a podľa odborníkov je viac, než pravdepodobné, že aj v tomto čase dochádzalo k úniku ropných látok do ekosystému.

„V súčasnosti je areál využívaný pre potreby špedičnej spoločnosti, takže dnes sa tam už v takej miere, ako v minulosti s ropnými látkami nenakladá,“ vysvetlil geológ.

Prvé geologické práce boli vykonané v roku 2015. Počas prieskumu sa zisťoval rozsah poškodenia pôdy a  podzemných vôd. Podľa výsledkov boli definované ako environmentálne, tak aj zdravotné riziká, tie hlavne pre zamestnancov, pracujúcich v areáli. Následne bola lokalita odporúčaná na monitoring a sanáciu (ozdravenie). 

Monitorovanie trvalo štyri roky a na Okresnom úrade životného prostredia v Žiline prebiehali legislatívne postupy, kde bola určená osoba zodpovedná za likvidáciu záťaže. Celú vec komplikoval fakt, že bývalý vlastník už ako právnická osoba neexistuje a súčasný vlastník so situáciou nemá nič spoločné, zodpovednosť za sanáciu lokality pripadla podľa Sisku štátu.

Reálne sanačné práce začali v roku 2021. Vďaka vrtom sa lokalizovali najviac znečistené miesta a na jeseň 2021 sa začala aj odťažba kontaminovanej zeminy až po hladinu podzemnej vody. Táto etapa trvala zhruba rok a po nej nasledovalo efektívne odčerpávanie ropných látok.

Siska vysvetlil, ako postupovali pri prečisťovaní vôd, ale aj zeminy, čo bola ďalšia fáza sanácie. V poslednej fáze bola vytvorená betónová pláň a asfaltové plochy tak, aby vlastník mohol plnohodnotne užívať lokalitu.

Z lokality bolo odťažených viac, ako 24-tisíc ton zemín a stavebných materiálov. Zlikvidovaných a sanovaných bolo 6 podzemných nádrží a prečistených bolo viac, ako 60-tisíc kubíkov podzemnej vody a z hladiny podzemnej vody bolo odstránených viac, ako 1,5 tony znečisťujúcich látok.

„Aj takouto sanáciou, ktorá nemala veľký plošný rozsah, ale bola dobre etapovito nastavená, bol správne nastavený kurz pre realizáciu geologických prác, čím došlo k odstráneniu jednej z najstarších envirozáťaží na Slovensku,“ uzatvára Siska.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie