štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZo zahraničiaČeskí poľnohospodári: Kŕmime aj vás!

Českí poľnohospodári: Kŕmime aj vás!

Praha dnes zažíva nápor poľnohospodárskej techniky. Farmári z celej Českej republiky už od skorého rána blokujú magistrálu pred ministerstvom pôdohospodárstva v Prahe. Chcú tak upozorniť na problémy, s ktorými sa kvôli nesprávnym krokom vlády Petra Fialu a rozhodnutiam Bruselu, denne boria.

„To, čo predvádza táto vláda, ktorá nie je vládou, ale len bandou pablbov, ktorí plnia príkazy z Bruselu a Ameriky, to je neuveriteľné. Byrokracia, ktorá nás poľnohospodárov ničí, je neuveriteľná,“ hovorí pre idnes.cz Pavel hospodáriaci na šesťdesiatich hektároch pôdy pri Kovárove neďaleko Orlickej priehrady.

„Dnešná demonštrácia nemá s bojom za lepšie podmienky poľnohospodárov veľa spoločného. Demonštráciu organizujú ľudia, ktorí sa netaja svojou podporou Kremľa a sledujú iné ciele ako záujmy poľnohospodárov,“uviedol na sociálnej sieti X český premiér Petr Fiala.

„Vieš, ako vyzerá krava?“ či „Rob niečo pre ľudí“. To je len niekoľko z hesiel účastníkov demonštrácie, ktoré si vypočul minister Mareka Výborného (KDU-ČSL) po tom, čo vyšiel pred budovu ministerstva s úmyslom komunikovať situáciu s médiami.

Minister v nedeľu o organizátoroch protestu povedal, že sú to väčšinou ľudia, ktorí nikdy neboli na poli ani v chlieve. Okolo ministra sa zhluklo niekoľko desiatok ľudí. Výborný povedal, že sa chce s poľnohospodármi rozprávať, ale dodal, že organizátori dnešnej akcie sledujú politické ciele a zmeny v poľnohospodárstve s nimi konzultovať nemieni.

Dnešné protestné zhromaždenie organizujú Odborový zväz pracovníkov poľnohospodárstva a výživy a Asociácia slobodných odborov a tiež bývalý prezident Agrárnej komory ČR Zdeněk Jandejsek.  Polícia hovorí o zhruba tisícke poľnohospodárskych mechanizmov, ktoré zamierili do Prahy. 

Zároveň polícia informuje o veľkých zápchach, ktoré sa v hlavnom meste ČR v dôsledku protestu tvoria.

Poľnohospodári chcú podľa ČTK Výbornému odovzdať list a okolo 11.30 h s technikou je plánovaný presun na odstavné plochy na nábrežiach Edvarda Beneše a Kapitána Jaroše.

ČTK informuje, že zhruba v čase od 15:00 do 17:00 sa uskutoční demonštrácia poľnohospodárov na Malostranskom námestí.

Zdroj: HD; Foto: Raptor TV, Facebook

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie