štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZo zahraničiaV Londýne sa začal celosvetovo sledovaný proces s J. Assangeom

V Londýne sa začal celosvetovo sledovaný proces s J. Assangeom

Austrálčan Julian Assange je zakladateľ, tlačový hovorca a šéfredaktor internetového portálu WikiLeaks. Do medzinárodnej pozornosti sa dostali v r. 2010 zverejnením množstva informácií, medzi ktoré patrili videozáznamy o protiprávnom americkom útoku na Bagdad s vraždami nevinných ľudí. Na portáli boli zverejnené a záznamy o vojne v Afganistane (júl 2010), či oo vojne v Iraku (október 2010) a Cablegate (november 2010).

Po úniku informácií vláda USA na Assangea v novembri 2010 vydala zatykač. Počas siedmich rokov (od r. 2012) mu Ekvádor poskytol azyl na svojom veľvyslanectve v Londýne. Od roku 2019 je uväznený v Londýne a v júni 2022 britská vláda odsúhlasila jeho vydanie do USA, čomu sa súdne bránil.

Extradičný (vydávací) súd sa začal 20. februára v Londýne. Podľa facebookovej stránky Free Julian Assange sa zakladateľ WikiLeaks necíti dobre a z tohto dôvodu sa nezúčastní britského súdu na pojednávaní o vydaní. Jeho žena Stella Assange už minulý týždeň varovala, že jeho fyzický, aj mentálna zdravotný stav sa zhoršuje.

Aj Austrálska vláda vyzvala, aby bol Assange, austrálsky občan, poslaný do svojej domovskej krajiny. Tamojší parlament minulý týždeň schválil výzvu na Assangeovo prepustenie.

Skupiny za práva ako Amnesty International a obhajcovia slobody tlače vrátane Reportérov bez hraníc dlho vyzývajú na stiahnutie obvinení USA voči pánovi Assangeovi a zrušenie príkazu na vydanie.

Zdroj: Facebook / Free Julian Assange

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie