štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZ domovaSamosprávy sa pripravujú na protest poľnohospodárov

Samosprávy sa pripravujú na protest poľnohospodárov

Na štvrtok 22. februára farmári avizujú veľký protest, ktorý by sa mal dotknúť všetkých väčších miest Slovenska. Na situáciu reagujú aj samosprávy. Mestá svojich obyvateľov informujú, kde všade sa môžu stretnúť s kolónami poľnohospodárskej techniky.

„Je to protest zameraný hlavne voči Európskej komisii. Voči tým nezmyslom, ktoré EK prijala vo svojich rozhodovacích orgánoch. Byrokracia, ktorá z poľnohospodárov robí to, že nie sú na poli, alebo v tej maštali, ale sedí za stolom a robí zo seba úradníka,“objasnil nedávno minister pôdohospodárstva Takáč zámery protestu, ktorý mieni aj on osobne podporiť.

Pripravujú sa aj samosprávy

Levice – podľa informácií na stránke mesta na Facebooku presun poľnohospodárskej techniky bude prebiehať po trase Mochovská ul., Ludanská cesta, Ul. Červenej armády, Nám. E. M. Šoltésovej, Ul. Čsl. armády po Nám. hrdinov, kde bude protest vykonaný. Následne bude presun poľnohospodárskej techniky pokračovať z Nám. hrdinov po trase: Ul. Čsl. armády, Nám. E. M. Šoltésovej, Mlynská ul., Ul. M. R. Štefánika, Kalnická cesta a Jurská cesta, kde bude protest ukončený.

Orava – protest sa bude od 9:00 hodiny presúvať cez Námestovo, Tvrdošín a Trstenú na tamojší hraničný priechod Trstená-Chyžné. Skončiť by sa mal okolo 14-tej hodiny.

Humenné – mestom sa plánuje presúvať zhruba30 ks poľnohospodárskej techniky po trase: Jabloň a Kamenica nad Cirochou. Spoja sa v Humennom na Ševčenkovej a v jednej kolóne prefdú Kukorelliho a Mierovou, ukončenie sa ráta okolo 14-tej na Družstevnej ulici.

Trnava – krajské mesto čaká dokonca niekoľko kolón, ktoré v meste spoja.

Kolóna 1: smer od Piešťan a Hlohovca – začiatok pri stredisku Ilona – Selekt VŠÚ Bučany
Kolóna 2: smer od Zavara – začiatok pri Prílohách
Kolóna 3: smer od Zelenča: Začiatok cca 1 km pred Trnavou na ceste smer Trnava
Kolóna 4: smer od Cífera – začiatok pri Hrnčiarovciach – cesta
Kolóna 5: smer od Ružindola – začiatok pri PD Trnava
Kolóna 6: smer od Zvončína –  začiatok pri bývalom Pivovare Trnava
Kolóna 7: smer od Šelpíc – začiatok cca. 1 km pred Trnavou
Kolóna 8: smer od Krupej – začiatok cca. 1 km pred Trnavou
Kolóna 9: smer od Špačiniec – začiatok na úrovni strediska Farárske.
V čase od 10.15 do 11.30 h budú blokovať križovatku Rybníková – Špačinská -Hlboká – Bučianska.

Turiec – protest v Martine bude prebiehať od 9:00 do 12:00. Farmári absolvujú okružnú jazdu z obce Žabokreky, cez Košťany nad Turcom a cestu I/65 cez Martin a Vrútky až do obce Lipovec. Tam sa opäť vrátia do Vrútok na cestu I/18 a cez Turany, Sučany a Martin sa vratia do Žabokrekov.

Okres Lučenec a Poltár – zhruba 60 kusov techniky začne jazdu v Lučenci na ceste I/75. Prejdú mestom a na kruhovom objazde sa otočia späť na Vajanského. Na svetelnej križovatke budú chvíľu stáť, kým sa vytvorí kolóna.Následne sa vydajú smerom na Vidinú, na križovatke sa znovu otočia a vrátia sa za Lučenec na križovatku ciest I/16 a I/71 (Miraj Resort). Tu je plánovaná asi hodinová blokácia premávky po ceste I/16 aj  I/71. Po hodine sa pohnú smerom na Nové Hony, v križovatke s cestou III/2642 odbočia na Kalinovo a následne do Poltára, kde jazdu končia.

Vozidlá smerujúce z Maďarska budú policajnou hliadkou usmerňované na Boľkovskej križovatke. Vozidlá smerujúce na Zvolen môžu použiť obchádzku cez Boľkovce a pri Pincinej pokračovať smerom na Košice alebo smerom na Veľký Krtíš.

okres Michalovce -začiatok zhromaždenia sa plánuje na 9:00h na Továrenskej v Michalovciach. Od 10-tej sa bude kolóna presúvať po štátnej ceste I/19 v smere na Hriadky, kde sa na kruhovom objazde otočia späť na Michalovce.

V rámci Michaloviec pôjde kolóna Masarykova ulica – OC Zemplín -kruhový objazd – Masarykova ulica – Továrenská ulica, kde bude prestávka a pokračovať budú po štátnej ceste I/19 –  hospodársky dvor (obec Závadka), kde bude protest ukončený.

Polícia upozorňuje vodičov, aby rátali s obmedzeniami a riadili sa pokynmi polície.

Zdroje: Facebook Mesto Levice / zilinak.sk / MsTV Trnava / Bystricak /Dnes24.sk

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie