streda, 18 septembra, 2024
HomeZ domovaVeterné turbíny v Galante nechcú

Veterné turbíny v Galante nechcú

Občania Galanty a okolia rozbehli petíciu proti veterným elektrárňam. Podľa mnohých sú škodlivé zdraviu, ničia vtáky, znehodnocujú ornú pôdu a spodné vody. Ukotviť 255 m turbínu je zásah do podložia s nepredvídateľnými hrozbami, argumentujú odporcovia. Za tento spôsob výroby elektrickej energie hovorí akurát green deal, ktorý preferuje Európska únia. Slovenská vláda hovorí, že vo výrobe elektriny sme sebestační, obyvatelia preto hovoria, že tu možno ide niekomu len o dotácie.

Tri veterné parky

Veterný park Galanta 1 by mal vzniknúť v troch katastroch: Galanta, Kajal a Váhovce. Zámer výstavby je vybudovať 8 veterných turbín s navrhovanou výškou do 255 m v susedstve mestskej časti Galanta Kolónia, obcí Váhovce, Kajal a vodnej nádrže Kaskády.

Veterný park Galanta 2 v katastri obcí Galanta a Gáň, tu sa ráta s päticou veterných turbín s navrhovanou výškou do 255 m v susedstve mestskej časti Galanta Nebojsa, Galanta Hody, obcí Gáň, Veľká Mača

Do tretice by mali vzniknúť veterné elektrárne Galanta v katastri obce Galanta. Vybudovať by sa mali dve veterné turbíny s navrhovanou výškou do 255 m v susedstve mestskej časti Galanta Javorinka a obce Košúty.

Prečo občania nesúhlasia

Prvou výhradou je, že zámery výstavby veterných parkov nie sú v súlade s platným Územným plánom mesta Galanta a nie sú ani v súlade s platným Územným plánom regiónu Trnavského samosprávneho kraja

Umiestnenie veterných turbín je neprimerane blízko k najbližším obytným objektom. Najmenšia vzdialenosť veternej turbíny od existujúcich objektov bývania je cca 700 m;

Zámer výstavby podľa iniciátorov petície nerešpektuje platné metodické usmernenie Úradu verejného zdravotníctva SR, ktoré požaduje, aby sa pri návrhu veterných parkov dodržala z dôvodu ochrany verejného zdravia a prevencie pred škodlivými účinkami environmentálneho hluku a vibrácií vzdialenosť najbližších obytných území od VETERNÝCH TURBÍN minimálne 3000 m, ak je výška veternej turbíny viac ako 150 m.

Stavby veterných parkov by mali nie len negatívny dopad na vizuál a scenériu celej okolitej krajiny, ale boli by aj environmentálnou záťažou, ktorej vplyv na obyvateľstvo by bol s ohľadom na mimoriadnu blízkosť od obydlí zásadného charakteru. V konečnom dôsledku by tieto stavby negatívne vplývali na zdravie a ráznym spôsobom by narúšali pohodu bývania obyvateľstva, ako aj ich psychickú pohodu. Nehovoriac o tom, že takáto stavba by znížila hodnotu nehnuteľností v jej okolí.

Požiadavky obyvateľov

Autori petície spísali niekoľko požiadaviek voči primátorovi mesta Galanta a poslancom mestského zastupiteľstva mesta Galanta. Tí by mali vyjadriť negatívne stanovisko s plánovanou výstavbou uvedených veterných parkov. Tiež by nemali súhlasiť s akýmikoľvek zmenami a doplnkami územného plánu mesta Galanta, ktoré by umožňovali výstavbu veterných parkov alebo akýchkoľvek veterných turbín na území mesta Galanta (vrátane jeho mestských častí).  Tiež ich žiadajú vysloviť nesúhlas so zmenami v novom územnom pláne mesta Galanta, s akýmikoľvek zmenami, ktoré by umožňovali výstavbu veterných parkov alebo akýchkoľvek veterných turbín na území mesta Galanta (vrátane jeho mestských častí).

Čo sa deje aktuálne?

Po tom, čo petičný výbor získal potrebný počet podpisov, jeho predseda odovzdal petíciu na Mestskom úrade, kde v súčasnom období prebieha počítanie a overovanie podpisov.

Zdroj: Facebook / Petícia proti výstavbe veterných parkov v regióne mesta Galanta

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie