štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeKuriozityPartizánske obúvalo celý svet

Partizánske obúvalo celý svet

Dnes je „moderné“ používať ako jednu z nevýhod socializmu fakt, že banány sme na pultoch obchodov nemali každý deň. Pravda ale je taká, že Česko-Slovensko kvalitnými vynálezmi a výrobkami kŕmilo celý svet. Boli tu stovky podnikov, ktoré vyvážali do celého sveta super kvalitný tovar. Vedeli ste, že práve na Slovensku sa vyrábala aj obuv značky Adidas?

Obuvnícku tradíciu na Slovensku založila rodina Baťovcov, nevzdala sa jej ani vláda komunistickej strany. V 50-tych rokoch prijali zákazku od podnikateľa z USA, no obuvnícka výroba prekvitala v 70-tych až 80-tych rokoch.

Vyrábalo sa niekoľko tisíc modelov topánok a milióny výrobkov sa vyvážali. V roku 1982 k nám presunula svoj závod firma Adidas – kto si v 80-tych rokoch kúpil Adidasky mohol si byť istý, že či ich kúpil vo Viedni, Londýne, Los Angeles, či Canberre, (ak neboli „fejkové“), boli vyrobené na Slovensku.

„Dávali nám za pár tuším v prepočte dva doláre. Keď som sa potom dostal do Spojených štátov, videl som tie naše topánky vo výklade obchodu a predávali ich za sedem či osem dolárov. Okabátili nás pekne,“ spomína po rokoch Július Michník, ktorý prežil väčšinu svojej obuvníckej kariéry v závode ZDA Partizánske.

„Ráno začala húkať siréna, nastúpili sme pred internát, zacvičili sme si. Nasledovali raňajky a išlo sa do fabriky. A nie hocijako. Museli sme mať uniformy, čiapku s logom Baťa, kravatu, vreckovku vo vrecku a, pravdaže, čisté topánky,“ spomínal vtedy osemdesiatnik Michník na svoje obuvnícke začiatky v roku 1943 – štyri roky po vzniku výroby topánok v Baťovanoch. Tam sa schádzali obuvnícki učni z celej republiky.

Zdroj: Facebook: Mr. Slovák / Pravda

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie