štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZ domovaPoldruha roka po Dědečkovej opitej jazde Bratislava uvažuje o riešeniach vážneho problému

Poldruha roka po Dědečkovej opitej jazde Bratislava uvažuje o riešeniach vážneho problému

Dopravné značenie na Jednej z najvyťaženejších tepien Bratislavy prejde zmenami. Magistrát schválil zúženie jazdných pruhov na Staromestskej ulici, čo by malo vodičov donútiť k dodržiavaniu maximálnej povolenej rýchlosti. Dopravný analytik tvrdí, že okrem toho, že to zaberie, takýto krok spomalí dopravu a zväčší aj tak nepríjemné zápchy. Po čudnom cyklopruhu odnikiaľ nikam sa tak Bratislavčania dočkajú ďalšej z radu vallovín.

Štvorpruhová Staromestská ulica spája križovatku na Hodžovom námestí s Mostom Slovenského národného povstania, je súčasťou mestského okruhu a súčasne je dôležitou dopravnou spojnicou.

„Kolóny sa tam väčšinou tvoria len ráno alebo vtedy, ak dôjde k nejakej nehode,“ priblížil v RTVS dopravný analytik Jozef Drahovský.

„Na Staromestskej plánujeme úpravu vodorovného dopravného značenia s cieľom aspoň čiastočne riešiť alebo zlepšiť dodržiavanie maximálnej povolenej rýchlosti v tomto úseku,“ informoval hovorca Magistrátu hlavného mesta Bratislavy Peter Bubla. Pravdou je, že ak je možnosť, vodiči si na tejto ulici radi „šliapnu na plyn“.

Bubla tvrdí, že toto je riešenie, vďaka ktorému nezasiahnu do kapacity a priepustnosti komunikácie, no zúženie jazdných pruhov podľa jeho slov prispeje k tomu, aby vodiči dodržiavali povolenú „päťdesiatku“.

„Zúženie pruhov spôsobí to, že vozidlá pôjdu pomalšie, klesne priepustnosť a tým pádom sa predĺžia kolóny,“ myslí si Drahovský. Ľuboš Kasala z Dopravného servisu RTVS však hovorí, že existujú aj iné možnosti.

„V zákone o cestnej premávke máme ustanovenú aj tzv. objektívnu zodpovednosť, čiže možno by stačilo aj to, že namontovať v jednom aj v druhom smere certifikovaný radar,“ pokračoval Kasala.

„Žiaľ, túto kompetenciu momentálne nemáme, dlhodobo apelujeme na vládu, aby takáto zmena bola. Zatiaľ sme sa jej nedočkali,“ hovorí Bubla na margo toho, že magistrát by možnosť namontovať radary privítal.

Poldruha roka po Dědečkovej zbesilej jazde sa na Staromestskej ulici nezmenilo vôbec nič. Architektka a urbanistka Ivana Nemethová z iniciatívy Znepokojené matky ešte v júni minulého roka upozornila na to, že už samotný spôsob, akým je cesta koncipovaná, navádza vodičov k vyššej rýchlosti, a vysvetľuje, aké fyzické zmeny geometrie ulice dokážu prirodzene spomaliť vodičov.

Podľa Némethovej mesto po Dědečkovej jazde prepáslo najlepšiu možnosť zmeniť to.

„Vtedy v októbri bola príležitosť, aby sa tam urobili zmeny. Ľudia začali byť viac citliví na takéto veci,“ konštatovala Némethová.

Plán sa podľa Bublu bude realizovať, keď bude lepšie počasie.

Zdroj: RTVS / SME

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie