štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeKultúraSte pozvaní: Skanzen na severe Spiša

Ste pozvaní: Skanzen na severe Spiša

Doslova „na skok“ od Vysokých Tatier a ich prírodných krás sa nachádza krása, ktorú vytvorili ľudské ruky. Takmer dvestoročný kostolík a obydlia spred sto rokov môžete navštíviť v jednom z najmladších skanzenov na Slovensku. Ten nájdete pod Ľubovnianskym hradom a v súčasnosti ho tvorí 25 objektov.

Ústredným objektom je zrubový gréckokatolícky kostolík východného obradu sv Michala Archanjela. Pôvodne bol postavený v Matysovej v r. 1833. Kto vstúpi, užasne pri barokovo-klasicistickom ikonostase. Kostol patrí k významným pamiatkam drevenej sakrálnej architektúry na východnom Slovensku.

Zdroj: Facebook

 Z ďalších objektov sú v expozícii najpočetnejšie zastúpené zrubové obytné domy postavené na začiatku a v prvej tretine 20. storočia z Veľkého Lipníka, Litmanovej, Veľkej Lesnej, Údola, Jakubian, Kremnej, Kamienky a Jarabiny. Okrem tradičných hospodárskych objektov, ktoré sú súčasťou usadlostí (maštaľ, stodola, sýpka) sú tu postavené aj sezónne poľné obydlia, charakteristické pre región Spiša.

Súčasťou expozície sú aj technické stavby, ktoré prezentuje zrubová kováčska vyhňa z druhej polovice 19. storočia z Torysy, mlyn s valcovou stolicou z Malého Sulína a dielňa stolára – naturalistu z Piľhovčíka.  Pri tvorbe expozície ľudového bývania v jednotlivých obytných domoch sa rešpektoval princíp tradičného bývania, ktorý sa v tejto oblasti zachoval až do polovice 20. storočia.

Prehliadka skanzenu trvá 45 minút.  

Zdroj: Fotky: Facebook; text: Skanzen Stará Ľubovňa

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie