štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZ domovaČo ne/viete o trenčianskych sochách

Čo ne/viete o trenčianskych sochách

K uliciam či námestiam našich miest neodmysliteľne patria rôzne sochy či súsošia. Niektoré sú doslova monumentálne, iné si storočia nenápadne stoja vo výklenkoch, či podobných nenápadných miestach. Návštevníci Trenčína môžu v sobotu, 2. marca absolvovať vychádzku po meste, počas ktorej sa dozvedia viac o trenčianskych sochách.

Kým dnes majú sochy skôr dekoračnú funkciu, v minulosti sa často stavali ako poďakovanie patrónom, či ako úcta osobnostiam pôsobiacim v konkrétnom meste.

„Účastníci prehliadky sa dozvedia, kedy a prečo vznikol nápad na stavbu súsošia Štúrovcov na Hviezdoslavovej ulici, čo je vyobrazené na podstavci sochy sv. Jána Nepomuckého či aké prekvapenie čakalo pamiatkarov pri reštaurovaní sôch na priečelí piaristického kostola. Trasa prehliadky je bezbariérová, v prípade potreby je možné si rezervovať invalidný vozík,“ doplnila hovorkyňa mesta, Erika Ságová.

Tá upresňuje, že prehliadka sa začne 2. marca 2024 o 16-tej hodine na Mierovom námestí v Trenčíne a potrvá zhruba 90 minút.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie