štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZ domovaProblém s vodičmi v popradskej SAD pretrváva

Problém s vodičmi v popradskej SAD pretrváva

Slovenská autobusová doprava (SAD) Poprad má dlhodobý problém s vodičmi autobusov. V uplynulých týždňoch nebolo nič výnimočné, že ste čakali na zastávke, no autobus neprišiel. Príčinou sú nízke platy a v niektorých lokalitách asociálne správanie cestujúcich.

Jeden z problémov

„Chlapcom sa nepáčilo, že museli zaplatiť lístky. Keď zaplatili, myslel som, že už je koniec. A zrazu som zozadu dostal dve rany,“hovorí vodič prímestského autobusu, ktorý jazdí na trase Poprad-Vikartovce o svojej dávnejšej skúsenosti s cestujúcimi. Kvôli poraneniu hlavy bol práceneschopný. Až znalecký posudok ukáže, či bude páchateľ stíhaný aj pre ublíženie na zdraví. S podobným agresívnym správaním sa vodiči stretávajú denne. A to nejde len o túto jednu linku. Ich vodiča už aj menšie deti okradli, „štandardom“ sú nadávky či vyhrážky, no výnimkou nie je ani ničenie autobusu.

Autobus na trase Poprad – Svit – Šuňava – Štrba
Zdroj: Facebook

Pol biedy

Po tom, ako SAD Poprad nevypravila začiatkom roka desiatky spojov, objednávateľ služieb (Prešovský samosprávny kraj) vykonal kontrolu u prevádzkovateľa. Tá ukázala, že rezervy sú v personálnej otázke. Príčinou toho, že sa doprava dostala do stavu nespoľahlivej služby, je nedostatok vodičov. V decembri minulého roku tu podľa serveru My Východ skončilo pracovný pomer 24 vodičov. Tí odišli do dôchodku a predčasného dôchodku.

„Uvedený počet vodičov sa nepodarilo okamžite nahradiť a zo strany dopravcu došlo k nevykonaným spojom,“ informovala Lea Lehotská.

Predseda predstavenstva spoločnosti SAD Poprad Marek Modranský už pred jeden a pol rokom vysvetľoval, že mesačne prijmú v priemere do 12 vodičov.

„Keďže sa potrebujeme vysporiadať s vodičmi, ktorí nespĺňajú pracovné povinnosti a požiadavky, zhruba desať zoberieme a šesť až sedem vodičov nám z toho odchádza. Prírastok je teda tretinový oproti náboru, ktorý máme,“ vysvetľoval vtedy Modranský.

Za tie peniaze…?

Na webovom sídle SAD Poprad aj aktuálne visí oznam o voľných pracovných pozíciách pre vodičov MHD a prímestskej dopravy s tým, že základná mzda za 163 hodín je 850 eur. Prémiová zložka mzdy je do 15 percent, benefity vo forme bonusov mesačne za dochádzku, ročne za bezškodový priebeh a dodržiavanie normovanej spotreby.

V iných regiónoch Slovenska sa základ pohybuje od 1 200 eur v hrubom, aj s odmenami či príplatkami sa môže plat pohybovať aj do výšky 2-tisíc eur.

Zdroj: HD / My Východ

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie