štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeKuriozityKrížom-krážom po Slovensku: Orava

Krížom-krážom po Slovensku: Orava

Kedysi bolo také porekadlo – „Mávol nad ním, ako Pán Boh nad Oravou“. Chcelo sa tým povedať, že Orava je nepodstatná, že tam nič nie je. Ale omyl, vážení. Ak máte radi pamiatky, na Oravu sa teda rozhodne vyberte a rezervujte si hneď niekoľko dní. Lebo to nie je len hrad na impozantnom brale. Okrem pevnej obuvi zbaľte aj plavky.

Kde vznikla Hájnikova žena?

Pod najvyšším vrchom Oravy – Babou horou stojí hájovňa spojená hneď s dvoma osobnosťami slovenskej literatúry. Koncom 19. storočia v jej okolí P. O. Hviezdoslav našiel inšpiráciu pre svoje dielo Hájnikova žena (nedajte sa však oklamať, balada vznikla celkom inde) a začiatkom 20. storočia sa tu narodil ďalší spisovateľ, Milo Urban.

Oravské múzeum v hájovni inštalovalo dve literárne expozície. Jedna je venovaná azda najznámejšiemu dielu Pavla Országha Hviezdoslava, Hájnikova žena. Druhá literárna expozícia je venovaná jednému z najvýznamnejších reprezentantov modernej slovenskej literatúry, Milovi Urbanovi.

Zbehnite však aj do dediny, ktorá je centrom goralskej gajdošskej kultúry.

Gajdoši z Polhory

V Polhore hádam niet domu, kde sa nehralo na gajdy. To je tradičný hudobný nástroj, na ktorom je postavená gajdošská kultúra. Tá je od roku 2015 zapísaná na zozname nehmotného svetového kultúrneho dedičstva a práve v Polhore je veľmi živá. V obci nájdete aj Dom tradičnej gajdošskej kultúry.

Cez Rio de Klin do Tvrdošína

V Oravskej Polhore môžete navštíviť aj Inhalatórium na Slanej vode. Tamojšie mikrokvapôčky uvoľnia vaše dýchacie cesty a vy sa môžete pustiť do Námestova. Cestou sa pristavte v obci Klin, ktorej sa hovorí aj „oravské Rio“, či „Rio de Klin“ – možno neviete, že aj tu sa nachádza monumentálna socha Krista inšpirovaná tou z Južnej Ameriky.

Cez Námestovo popri Oravskej priehrade sa zvezte do Tvrdošína. Tu nájdete ďalší UNESCO klenot – drevený artikulárny kostol všetkých svätých na tvrdošínskom cintoríne.

V roku 1993 bol kostol rekonštruovaný a reštaurovaný a tieto práce boli v roku 1995 ocenené cenou EUROPA NOSTRA. Kostol je národná kultúrna pamiatka a bol v r. 2008 zapísaný ako jeden z ôsmich drevených kostolov v slovenskej časti Karpatského oblúka v zozname Svetového kultúrneho dedičstva.

Načo tie plavky?

Na kúpanie v termálnej vode v obci Oravice si určite vyhraďte jeden deň. A je úplne jedno, či je vonku sneh – v Oraviciach totiž aj v januári platí, že odopnúť lyže, vyzuť lyžiarky, zobliecť overal a v plavkách šup do termálnej vody.

Oravský skanzen

V prírodnom prostredí Roháčov. Viac ako 50 stavieb ľudovej architektúry je tu rozostavených v niekoľkých celkoch, ktoré pripomínajú jednotlivé časti Oravy. Dolnooravský rínok, Hornooravská ulica, Goralské lazy. K takej dedine rozhodne patrí aj vodný mlyn, no a horná Orava bola plátenícky kraj, takže nesmie chýbať plátennícky mangeľ na hladenie modrotlače.

Na záver ešte jeden artikulárny kostol

Kúsok od Vyšného Kubína navštívte obec Leštiny. Aj tu nájdete skvost, ktorý je zapísaný na zozname kultúrneho dedičstva UNESCO.

Interiér kostola je bohato zdobený a vyniká rôznorodosťou tvarou, farieb a motívov. Interiéru dominujú nástenné kvetinové maľby zo 17. storočia. V interiéri kostola sa nachádza barokový oltár s drevorezbou z konca 17. storočia a bohato zdobená kazateľnica zo začiatku 18. storočia.

Zdroj: Facebook/Múzeum Oravskej dediny

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie