štvrtok, 19 septembra, 2024
HomePolitikaPolitické vzťahy medzi "súrodencami" chladnú

Politické vzťahy medzi „súrodencami“ chladnú

V reakcii na kroky slovenskej diplomacie vo vzťahu k Rusku ukončí Česká republika spoločné zasadnutia kabinetov oboch krajín. Podľa premiéra Fialu „nie je možné skrývať výrazné rozdiely“ v kľúčových zahraničnopolitických témach. Na situáciu reagoval aj slovenský premiér Robert Fico.

O tomto kroku rokovala vláda Petra Fialu (ODS) na svojom stredajšom zasadnutí. Informáciu potvrdil pre portál Seznam člen kabinetu ešte pred oficiálnym oznámením a premiér to oznámil po stretnutí.

„Nepovažujeme za vhodné, aby sme v najbližších týždňoch alebo mesiacoch viedli medzivládne konzultácie s vládou SR,“ povedal Fiala po rokovaní vlády. Podľa neho o tom Praha už Bratislavu informovala.

„Nie je možné zakryť skutočnosť, že existujú výrazné názorové rozdiely v niektorých kľúčových zahraničnopolitických otázkach,“ vysvetlil Fiala.

Rokovania s Lavrovom boli problematické, tvrdí Fiala

České rozhodnutie prichádza len niekoľko dní po tom, čo slovenský minister zahraničných vecí Juraj Blanár rokoval s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom. Stretnutie sa uskutočnilo v sobotu na diplomatickom fóre v tureckej Antalyi. Fiala označil toto správanie za „problematické“, ale povedal, že dôvodov je viac.

Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský (Piráti) povedal, že Česká republika si želá mať dobré vzťahy so Slovenskom na medziľudskej a politickej úrovni a bude pokračovať v spolupráci na rôznych projektoch. „Rozkol“ v pohľade na zahraničnopolitické otázky ho však osobne nenecháva chladným.

„Naši partneri na druhej strane sveta chápu, že bezpečnosť Európy ovplyvňuje bezpečnosť celého sveta. Preto ma trochu mrzí, že moji kolegovia na Slovensku to nevidia úplne inak,“ povedal Lipavský.

„Ak sa Slovensko snaží mať diplomaciu na oboch stranách, skúsenosť je taká, že zvyčajne zostanete na jednej strane,“ dodal minister. Zrejme tak reagoval na slová Roberta Fica, že Slovensko sa usiluje o suverénnu zahraničnú politiku, ktorá komunikuje so všetkými stranami.

Medzivládne konzultácie sú stretnutia predsedov vlád a členov vlád, ktoré symbolizujú nadštandardné vzájomné vzťahy. Zatiaľ osem z nich sa uskutočnilo so slovenským kabinetom. Česká vláda rokuje podobne s vládami na Ukrajine, v Izraeli a Poľsku.

Český a slovenský kabinet sa prvýkrát stretli v októbri 2012 v Uherskom Hradišti a Trenčíne. Naposledy sa oba kabinety stretli v apríli 2023, opäť v Trenčíne, keď slovenský kabinet viedol Eduard Heger.

Vlani v novembri po spoločnom stretnutí premiéri Fiala a Fico oznámili, že najbližšie medzivládne konzultácie sa uskutočnia na jar 2024. To sa teraz nestane kvôli rozhodnutiu českej vlády.

Český a slovenský prístup ku konfliktu na Ukrajine a ruskej agresii sa začal výrazne líšiť po nástupe vlády premiéra Roberta Fica vlani na jeseň. Výrazné názorové rozdiely na rusko-ukrajinskú vojnu potvrdili aj predsedovia vlád na nedávnom summite krajín Vyšehradskej skupiny v Prahe.

Ficov proruský postoj tento týždeň kritizoval minister pre európske záležitosti Martin Dvořák. „Slovensko sa vydalo vlastnou cestou, ktorá mu tiež neprospieva,“ povedal v relácii Seznam Zprávy „Pýtam sa ma„.

Slovensku podľa ministra hrozí izolácia v EÚ.

„Nech sa spýta Putina,“ komentoval potom plánované stiahnutie talianskej protivzdušnej obrany zo Slovenska, čo Fica prekvapilo.

Konflikt s holandským veľvyslanectvom v Prahe

Praha je tiež predmetom ďalšej diplomatickej roztržky. Ministerstvo zahraničných vecí SR si predvolalo holandskú veľvyslankyňu v Bratislave Gabriellu Sancisiovú. Dôvodom je diskusia v českom hlavnom meste o politickej situácii na Slovensku, ktorú organizuje holandské veľvyslanectvo v Prahe.

Slovenské ministerstvo označilo udalosť, ktorá sa uskutoční vo štvrtok, za zásah do vnútorných záležitostí. Organizátorom vyčítala, že na diskusiu pozvali diplomatov EÚ v Českej republike s výnimkou zástupcu Slovenska.

Fico rozvážne reaguje na rozhodnutie českej vlády

Reakciu premiéra Slovenskej republiky prinášame v plnom znení:

Vážení priatelia,

česká vláda nám dnes večer oznámila, že odkladá na neurčito spoločné rokovanie českej a slovenskej vlády, ktoré sa malo uskutočniť v apríli tohto roku v Českej republike. Ako dôvod uviedla rozdielne názory českej a slovenskej vlády na vojnu na Ukrajine.

Vážený pán predseda českej vlády pán Fiala, vzťahy medzi našimi občanmi, Čechmi a Slovákmi sú jedinečné, historicky osvedčené, sú pôžičkami vzájomnej dôvery. Sú plné priateľstva, príbuzenských vzťahov a porozumenia. Slovenská vláda nebude nikdy vystavovať takéto hlboké slovensko-české vzťahy žiadnemu ohrozeniu. Berieme na vedomie, že česká vládna garnitúra sa ich rozhodla ohroziť len preto, lebo má záujem podporovať vojnu na Ukrajine, kým slovenská vláda otvorene hovorí o mieri. Vaše rozhodnutie neovplyvní našu suverénnu slovenskú zahraničnú politiku.

Vážený pán premiér Fiala, česká vláda je na Slovensku vítaná kedykoľvek a naše politické vzťahy nebudeme zaťažovať rozdielnymi pohľadmi na svet, ktoré nemajú nič spoločné so slovensko-českým spolužitím.

Zdroj: HD

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie