štvrtok, 19 septembra, 2024
HomePolitikaPoliaci z USA vyzývajú "svojich" doma

Poliaci z USA vyzývajú „svojich“ doma

Táto výzva na mier a zdržanlivosť adresovaná prezidentovi Andrzejovi Dudovi a premiérovi Donaldovi Tuskovi bola v „poľských“ médiách považovaná za „bizarnú“ a „kontroverznú.“ Čo je to za zvláštnosť? Nuž, autori výzvy sa domnievajú, že je potrebné čo najskôr ukončiť vojnu na Ukrajine a vyhnúť sa nezodpovedným vyhláseniam a činom, uvádza agentúra myspolska.info. Žiadajú, aby NATO zostalo výlučne obrannou alianciou a jasne apelujú na podporu politiky Viktora Orbána. Tu je text odvolania:

„Americkí Poliaci očakávajú príchod poľského prezidenta Dudu a premiéra Tuska, ktorí 12. marca pricestujú do Washingtonu na stretnutie s prezidentom Bidenom. Dúfame, že táto mimoriadne dôležitá návšteva posilní imidž Poľska ako bojovníka za normalizáciu európskych vzťahov a kľúčového zástancu novej bezpečnostnej architektúry v Európe založenej na mieri a spolupráci.

Poliaci žijúci v USA vedia o vojne na Ukrajine viac, než tí, čo s ňou susedia

Keďže sa blíži desiate výročie ozbrojeného konfliktu na Ukrajine, dúfame, že Poľsko povedie svet k deeskalácii tohto konfliktu a jeho vyriešeniu prostredníctvom rokovaní. Sme hlboko presvedčení, že Európa nepotrebuje vojnu, ale mier. Akékoľvek rozdiely v záujmoch sa musia prerokovať a vyriešiť mierovou cestou.

Mnohí členovia poľskej diaspóry sú hlboko presvedčení, že NATO by malo zostať obrannou alianciou a nie nástrojom na realizáciu geopolitických ambícií dominantných členov aliancie. Poľsko nemožno zatiahnuť do vojenskej angažovanosti za poľskými hranicami ani k nemu prinútiť, pokiaľ nie je napadnuté ako prvé.

Smer budúceho vývoja nie je ľahké predvídať ani vopred určiť. Je však známe, že budúce politické a vojenské rozhodnutia Ruskej federácie budú vo veľkej miere závisieť od konania jej oponentov. Eskalujúce správanie sa, ako môžete predvídať, stretne s eskalačnými reakciami druhej strany. Presvedčenie Ruska, že čelí existenčnej hrozbe a skutočnosť, že jasne signalizuje odhodlanie použiť v konflikte všetky svoje vojenské kapacity, treba brať vážne a vziať do úvahy skôr, ako podnikne akékoľvek kroky na eskaláciu situácie.

Politici by si mali uvedomiť, že majú zabrániť eskalácii konfliktu

Dôsledky eskalácie konfliktu, ktorú obhajujú a presadzujú niektorí európski lídri, môžu mať pre Poľsko a svet veľmi tragické následky. Vyzývame poľských politikov, aby sa zdržali útočných, rétorických excesov a prázdnych hrozieb, ktoré, žiaľ, len ilustrujú ich neschopnosť realisticky posúdiť skutočné schopnosti Poľska v situácii skutočnej vojenskej konfrontácie.

Američania poľského pôvodu sú pripravení podporiť a pomôcť prezidenta Duda a premiérovi Tuskovi v ich úsilí posilniť a udržať poľský vojenský odstrašujúci potenciál, ale rozhodne sa stavajú proti hlbšiemu zapojeniu Poľska do vojny bez možnosti výhry, ktorá môže v konečnom dôsledku viesť k zničeniu Poľska. Vyzývame poľských lídrov, aby sa pripojili k týmto európskym lídrom vo výzve na mierové riešenie tohto konfliktu.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie