štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZo zahraničiaOsobnosti Česka svojej vláde: Rešpektujme Slovákov, budú aj oni nás

Osobnosti Česka svojej vláde: Rešpektujme Slovákov, budú aj oni nás

„Toto nie je detské pieskovisko, kde sa môžete uraziť a odísť. Toto je diplomacia. Jednajte…,“ nabáda Fialovu vládu bývalý premiér Babiša v súvislosti s krízou česko-slovenských vzťahov. „Nemáte mandát na zrušenie česko-slovenských konzultácií, Slováci nám nič neurobili, len majú iný názor. Slovenský premiér a jeho vláda zároveň napĺňajú vôľu voličov, ktorí mu dali svoj hlas a vedeli o jeho postojoch k Ukrajine,“ tvrdí.

Český mediálny priestor bol naplnený diplomatickou medzerou medzi Českou republikou a Slovenskou republikou, ktorá vznikla na základe odlišného prístupu oboch strán k vojne na Ukrajine. 

Skutočnosť, že problém nie je len čiernobiely a má mnoho uhlov pohľadu, naznačuje aj vyjadrenie osobností, ktoré nie sú spokojné s rozkolom vo vzťahoch medzi dvoma tradične priateľskými krajinami. Predseda najsilnejšieho českého opozičného hnutia bol jedným z prvých, ktorý sa k situácii vyjadril a poukázal na to, že prerušenie rokovaní s partnerom pri vzniku nezhôd nie je riešením, naopak, účelom diplomacie je hľadať východiská z takejto situácie.

„Matovič narušil česko-slovenské vzťahy, Fiala ich teraz úplne ničí,“ začal svoj facebookový príspevok Andrej Babiš (ANO) a ďalej varoval pred detinským správaním a urážaním sa v prípade akéhokoľvek problému.

Tému diplomacie vyzdvihol v súvislosti s momentálnou situáciou i bývalý minister zahraničných vecí České republiky Lubomír Zaorálek

„Mimoriadne vzťahy medzi českou a slovenskou vládou nie sú žiadny bonus ani bonbónik, ktorý česká strana poskytuje tej slovenskej. Sú vyjadrením vôle občanov oboch krajín, ktorí o ne stoja a žijú nimi. Vláda Petra Fialu nemá žiadny mandát rušiť spoločné konzultácie, torpédovať spoluprácu krajín V4 a vnášať konflikt do vzájomných vzťahov – len preto, že slovenská vláda má iný názor na riešenie konfliktu na Ukrajine,“ má jasno bývalý diplomat, ktorý zároveň spochybňuje aj mandát vlády na prerušenie spoločných konzultácií.

Do diskusie sa zapojil aj známy lekár a glosátor politického diania Roman Šmucler. „Republiku nepresťahujeme a veľa iných priateľov, ako sú Slováci, nemáme a voľby mali demokratické. Skúsme Slovákov rešpektovať, budú potom rešpektovať nás,“ apeluje Šmucler s tým, že naše národy vedľa seba musia žiť ešte najmenej 1000 rokov.

Za chybu považuje vyhrotenie súčasnej situácie aj novinár a komentátor Martin Schmarcz. „Toto je veľká chyba. Slováci nám nič neurobili, len majú na niektoré veci iné názory a rušiť kvôli tomu zvláštne vzťahy je hlúposť.“

S trochou zveličenia prispela do debaty aj poslankyňa za hnutie ANO Tatiana Malá

„Vláde Petra Fialu evidentne už došli ľudia, ktorých by mohla v Česku ešte naštvať. A tak sa vláda rozhodla vyhlásiť diplomatickú vojnu Slovensku,“ napísala, ale aj ona ďalej pokračovala už vo vážnejšom tóne. „A teraz vážne. Slováci a Slovensko sú srdcovka. Naše vzťahy boli vždy fajn. To, čo urobila vláda, je dôkaz jej odtrhnutosti od reality,“ je si istá opozičná poslankyňa. Humorom, ale hlavne sarkazmom, nešetril ani sociológ Petr Hampl, ktorý tak zhrnul medzinárodné dopady kroku našej vlády na Slovensko, ktorý by sa tak dal prirovnať k povestnému pľuvnutiu do mora.

„Tak sa obávam, že sa Slovensko dostane do rovnako nepriedušnej medzinárodnej izolácie ako Rusko a Čína. Prestane s nimi formálne komunikovať Česká republika a Estónsko. Aká hrôza!“ Takto „zahral“ vláde Petra Fialu predseda druhej najväčšej opozičnej sily v Českej republike Tomio Okamura (SPD), ktorý okrem iného poukázal na potrebu rešpektovať vôľu slovenských voličov, ktorú vyjadrili v nedávnych voľbách.

Zdroj: HD / FB A.B; T.M.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie