štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZ domovaRok po ničivom požiari sa Banská Štiavnica pomaličky obnovuje

Rok po ničivom požiari sa Banská Štiavnica pomaličky obnovuje

Takmer presne pred rokom, 18. marca 2023 centrum Banskej Štiavnice zasiahol ničivý požiar. Ten vypukol v dopoludňajších hodinách v historickej budove, v ktorej sídli známa turistická atrakcia. Postupne sa rozšíril na ďalšie budovy v centre mesta. Rok po tejto udalosti sa pamiatky, zapísané na zozname kultúrneho dedičstva UNESCO  postupne obnovujú.

Okrem Banky lásky vyhorel aj Berggericht, sídlo Slovenského banského múzea a informačného centra, Szitnyayovský dom, ktorý využívala základná umelecká škola, kultúrne centrum Eleuzína na Hornej ružovej a ďalší meštiansky dom na Dolnej ružovej, ktorý v tom čase rekonštruovali.

Berggericht obnovia aj vďaka medajlónom z pôvodnej strechy

So zaujímavým nápadom prišlo Slovenské banské múzeum (SBM). Zberatelia získajú zaujímavú medailu a múzeum získa peniaze na obnovu Berggerichtu (budova, kde sídli SBM). Už od 15. marca si ju budete môcť za 10 eur zakúpiť v niekoľkých expozíciách SBM v Banskej Štiavnici.

Oheň poškodil aj Berggericht, V rokoch 1792 – 1854 v tejto budove zasadal banský súd, rozhodujúci o právnych náležitostiach, týkajúcich sa baníctva, banských práv a sporov medzi baníkmi a baníckymi podnikmi, poznamenáva portál myzvolen.

„Od roku 1860 využívala objekt Banícka akadémia. V budove sa nachádzali posluchárne, knižnica, mineralogické zbierky aj byt profesora geológie a mineralógie,“ doplnila Martina Kminiaková z SBM.

Tesne po požiari vznikli obavy, že budova bude musieť byť zbúraná, no keďže nemá narušenú statiku, nebude takýto radikálny krok nutný. Pol roka od ničivej udalosti sa múzeu Berggericht podarilo dočasne zastrešiť.

Facebook: SBM

Obnoví sa aj Szitnyayovský dom (ZUŠ)

„Ručne tesaný krov, ktorý ideme robiť na budove, sa na Slovensku ešte takýmto spôsobom nerobil, museli sme prizvať odborníkov z Česka a skúsenosti si zobrať aj z Francúzska. Na Slovensku bol tento historický strop raritou, žiaľ, zhorela celá šindľová strecha aj s krovom. Našťastie, zachovali sa fragmenty z výskumov, ako vyzeral,“ povedala pre myzvolen primátorka mesta Nadežda Babiaková. Doplnila, že zatiaľ ukončili projekt na obnovu a pamiatkarov požiadali o vyjadrenie.

„Momentálne riešime dodávky drevnej hmoty, potom sa začne proces verejného obstarávania. Firma, ktorá sa bude o práce uchádzať, bude musieť zabezpečiť tesárov na vyhotovenie krovu,“ uzavrela primátorka.

Zdroj: Facebook Pamiatkový úrad SR
Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie