štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeKultúraFenomén Prešovčatá vznikol presne pred 50-timi rokmi

Fenomén Prešovčatá vznikol presne pred 50-timi rokmi

Krúťme pesničkou svet
Krúťme pesničkou svet
krok, sun, raz, dva, tri.
Tak, jak a patrí
pieseň k tancu má znieť.
Som Husákovo dieťa a preto boli Prešovčatá aj pre mňa veľkou hviezdou 80-tych rokov a táto ich pieseň ma sprevádzala veľkou časťou detstva. Prešovčatá dnes oslavujú rovnú päťdesiatku.

Spevácky zbor Prešovčatá vznikol 14. marca 1974 náhodou. Prešovský Korzár pripomína, že pôvodný dirigent, ktorý zorganizoval konkurz do speváckeho zboru si to rozmyslel. Bernard Herstek sa teda rozhodol pre vznik Prešovčiat. Ich silnou stránkou boli vlastné texty a chytľavé melódie. Tie autori „obliekli“ do poprockového zvuku, pridali špeciálne choreografie a týmto celkom „ovládli“ celú republiku.

Medzi ich textármi nechýbali mená, ako Daniela Hivešová-Šilanová, Tomáš Janovic alebo Peter Petiška. Mnohí mali doma ich LP platne Haló mama, Po telefóne, Nerozluční kamaráti, či Abeceda úspechu, či poznajú množstvo ich televíznych vystúpení.

Súbor aktívne pôsobil tri desaťročia a vystriedalo sa v ňom zhruba tisíc detí. Madzi nimi aj Ivana Christová, či Katka Knechtová.

Hoci súbor už dvadsať rokov neexistuje, 4. mája si jeho „zlaté časy“ pripomenú na koncerte k 50-temu výročiu ich vzniku.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie