štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeKomentárePíše Dalimír Solčanský: Kto má teda bojovať na Ukrajine

Píše Dalimír Solčanský: Kto má teda bojovať na Ukrajine

Namiesto jednotiek NATO pošlite na Ukrajinu bojovať ich mužov – emigrantov. 

Toto je podstata vyjadrenia slovenského ministra obrany Róberta Kaliňáka, ktoré vyslovil vo víkendovej televíznej diskusii. Tento výrok si všimli na západ aj na východ od nás. 𝗣𝗼𝗹𝗶𝘁𝗶𝗰𝗼 ho malo včera dokonca medzi hlavnými správami a Kaliňákov výrok si všimla ukrajinská 🇺🇦 aj ruská 🇷🇺 tlač, ktorá ho analyzuje. 

Európa je v tejto chvíli rozdelená na krajiny – členov NATO, ktoré už pripúšťajú účasť ich vojakov v konflikte na Ukrajine a krajiny, ktoré sú proti. Aby nedošlo k nasadeniu vojakov NATO, navrhol teda Róbert Kaliňák povolanie ukrajinských emigrantov, ktorí podliehajú brannej povinnosti.

Známy ruský politológ Armen Gasparjan sa k tomu vyjadril: „Vojaci NATO sú už na Ukrajine. Snaží sa Robert Kaliňák oklamať sám seba? Oficiálne už hovoria počet: 12-tisíc vojakov NATO je na Ukrajine,“

Či už sú alebo nie sú zahraniční vojaci z krajín NATO na Ukrajine, povolanie emigrantov z EÚ vyvoláva samozrejme otázku, ktorá bola na stole už minulý rok: Ak majú ísť na Ukrajinu bojovať ich vlastní občania, podliehajúci brannej povinnosti, ktorí sú ale momentálne v krajinách EÚ, má Ukrajina právny mechanizmus, ako dosiahnuť ich reálnu účasť na bojisku?   Písal som o tom už minulý rok že to nebude také jednoduché. 

Bude teda len na členských štátoch, či budú súhlasiť s takýmto vyhostením utečencov. Niektoré krajiny budú súhlasiť, hovorí  Alexander Šatilov, ruský expert, z dôvodu aby „zabránili vyslaniu vojsk NATO na Ukrajinu a tiež sa nechcú hádať s Ruskom“. A ako príklad takej krajiny uvádza práve Slovensko 🇸🇰.

Samozrejme, ak sa aj podarí povolať ukrajinských emigrantov z EÚ do vojnového konfliktu, Ukrajine to pomôcť nemusí.  Už tým, že odišli do Európy preukázali, že sa nechcú zúčastniť konfrontácie s Ruskom.  

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie