štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeKuriozityVzťah s rodičmi ovplyvňuje aj spolužitie s partnerom v dospelosti

Vzťah s rodičmi ovplyvňuje aj spolužitie s partnerom v dospelosti

Rodičia výrazne ovplyvňujú sexuálny život svojich detí. Podľa odborníkov sa emocionálne zanedbávanie dieťaťa v dospelosti prejavuje radom negatívnych javov, medzi ktorými môže byť malé sebavedomie, ale aj rôzne sexuálne dysfunkcie.
Jedným z najzásadnejších vzťahov v živote každého človeka je vzťah k rodičom. Ten následne ovplyvňuje celý rad ďalších vzťahov, ktoré si v priebehu života budujeme.

Práve na toto spojenie sa zamerala aj nedávna štúdia uverejnená v odbornom žurnáli International Journal of Sexual Health, ktorá zistila, že problémy spojené s milostným životom môžu byť zapríčinené emocionálnym zanedbávaním zo strany jedného či oboch rodičov, s ktorým sa v prieskume stretlo až 65 percent opýtaných.

Od ignorovania až k sexuálnym dysfunkciám

Medzi emocionálne zanedbávanie odborníci zaraďujú napríklad správanie, keď si rodič dieťa pravidelne nevšíma, nestará sa o jeho citové potreby alebo mu nie je oporou, takmer sa ním nerozpráva či vyvoláva dojem, že dieťa nemá rád.

„Ľudia, ktorí toto správanie zo strany rodiča alebo rodičov zažili, v štúdii častejšie vykazovali sexuálne ťažkosti ako napríklad rôzne dysfunkcie, nespokojnosť so sexom, negatívny postoj k vlastnej sexualite, prípadne sa púšťali do rizikových či priamo škodlivých sexuálnych praktík,“ vyhlásil Adam Durčák zo sex shopu Ruzovyslon.cz, ktorý testuje a predáva erotické pomôcky a zaoberá sa zdravou sexualitou.

Kde robia rodičia chybu?

Ako vlastne môžu rodičia privodiť svojim deťom problematický milostný život? Podľa vedcov ide predovšetkým o narušenie či nedostatočne rozvinuté vnímanie seba samého, ale aj vnútorných pocitov. Všetko je to pritom mimoriadne dôležité pre pozitívnu a zdravú sexualitu.

„Ak sa ľuďom nedostávalo potrebnej starostlivosti a pozornosti od tak blízkych osôb, ako sú rodičia, môžu sa stretávať s pocitmi osobnej menejcennosti. Často si tiež myslia, že nie sú pre ostatných dôležití, nevedia ako sa o seba starať a nemajú jasno vo svojich potrebách,“ vysvetľuje Durčák. Pripomína, že pre ľudí je veľmi dôležité, aby si problémy pripustili a pokúsili sa ich riešiť, ideálne s pomocou psychológa.

Pomoc existuje

Kvalitná terapia pomôže naučiť sa lepšie identifikovať a vyjadrovať emócie, ako aj vytvárať si bezpečné citové väzby. Ľudia môžu vďaka porozumeniu vlastným pocitom žiť zdravý a uspokojivý milostný život.

Podporenie sebavedomia tiež pomáha ľuďom priznať si svoje sexuálne preferencie, uznať vlastné právo na sexuálne potešenie a získať väčšiu istotu v komunikácii o svojich milostných potrebách, čo všetko potenciálne znižuje výskyt najrôznejších sexuálnych porúch.

Zdroj: HD

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie