štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZ domovaChystá sa oprava mosta v Uhorskej vsi

Chystá sa oprava mosta v Uhorskej vsi

Most ponad Váh v Uhorskej Vsi ako výjazd na diaľnicu využíva „polovica“ Liptovského Mikuláša. Popri okresnom meste aj mnohé obyvateľov okolitých obcí, ale aj návštevníci atraktívneho Liptovského Jána. Aj tento most je vo veľmi zlom technickom stave. Rýchlosť ne tam dlhodobo znížená a zhruba pred rokom je povolená len striedavá jednosmerná premávka. Preto sa konečne chystá jeho rekonštrukcia.

Prinesie to komplikácie

„Celý mostný zvršok je zdegradovaný a je potrebné ho zrekonštruovať. Krajné nosníky konštrukcie sú vo veľmi zlom stave, ich zaťažiteľnosť je nedostatočná, preto boli prijaté okamžité opatrenia, ktorými sa zúžila vozovka do jedného jazdného pruhu uprostred mosta,“ povedala pre My Liptov hovorkyňa Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Eva Lacová, keďže správcom cesty je Žilinský samosprávny kraj. Ten ráta s úplnou uzáverou.

Prípravu rekonštrukcie ŽSK rozbehla už pred troma rokmi. Problém je v tom, že dočasné premostenie Váhu nie je možné. Obyvatelia Liptovského Jána, či Uhorskej Vsi sa na diaľnicu dostanú len veľkou okľukou, cez Liptovský Mikuláš, čo skomplikuje dopravnú situáciu v meste.

„Úplná uzávera mosta počas rekonštrukčných prác výrazne ovplyvní dopravu v obci,“ povedal starosta Uhorskej vsi Vladimír Multáň.

Most v Uhorskej Vsi / Zdroj: Obec Podtureň

Budú potrebovať čas

Obyvatelia Uhorskej Vsi boli v susednej obci, či v meste za zhruba päť minút, počas uzávery im to potrvá aj polhodinu. Rekonštrukcia sa dotkne aj hromadnej dopravy – vyžiada si presun autobusovej zastávky a práca ovplyvní aj dochádzku detí do škôl.

„Problémom bude ale doprava pre poľnohospodárske stroje a nákladné autá, ktoré nemôžu jazdiť po diaľnici. Tam navrhli obchádzkovú trasu cez poľné cesty,“ doplnil Multáň.

Most za necelý milión

ŽSK už má spracovanú projektovú dokumentáciu, prebieha inžinierska činnosť a čaká ich verejné obstarávanie. Podľa Lacovej je preň potrebné vydanie stavebného povolenia.

 „Rekonštrukcia mosta bude spočívať vo výmene nosnej konštrukcie, ríms, vozovky, príslušenstva mosta a odvodňovačov,“ spresnila Lacová s tým, že sa ráta s nákladmi okolo 850-tisíc eur.

„Most rekonštrukciu potrebuje. Naposledy ho opravovali koncom 90. rokov, keď bola veľká povodeň a podmylo ho. Odvtedy sa do neho neinvestovalo,“ povedal Multáň pre My Liptov.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie