štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeKultúraSlovenské DoBro očarilo aj Boba Dylana

Slovenské DoBro očarilo aj Boba Dylana

Dnes sa mnohí snažia Slovensko vykresľovať, ako národ, ktorý sa len tak akosi pretĺkal storočiami pod vedením väčších pánov, ktorí mu vládli a preto by sme sa na nich mali spoliehať aj naďalej. Veď Slováci nikdy nemali žiadne veľké osobnosti, veď to bol národ „umastených holopupkáčov“ spod hôr … Lenže to je buď omyl, alebo neznalosť. Veď na rezofonickej gitare zvanej DOBRO hral aj Bob Dylan. Jej vynálezcom sú bratia Dopjerovci.

Rodáci od Senice

Narodil ako Ján Dopjera, 6. júla 1893 v Strážach pri Senici. Spoločne s rodičmi a súrodencami odišli „za veľkú mláku“, za lepším živobytím. Tam si zmenil meno na John Dopyera. Živil sa výrobou strunových nástrojov a vďaka tomu vynašiel aj rezofonickú gitaru, ktorú nazval DoBro – Dopyera brothers (bratia Dopierovci). Zomrel 3. januára 1988 v Grants Pass (USA).

Z mlynárskeho rodu

Dopjerovci sa po celé generácie živili mlynárstvom. Tak aj malý Ján, najstarší syn po troch dcérach (Stephanie, Ermu, Eleonoru, Rudolfa (Rudy), Louisa, Roberta (Bob) a Valeriu (Voli), Gabrielu (Gabe) a Emila (Ed)), otcovi v mlyne často pomáhal. A práve tam získal technickú, remeselnú zručnosť.

Zo Stráží sa rodina presťahovala do Dolnej Krupej – tu sa jedna časť nazýva Dopjerov mlyn

Okrem mlynárskemu remeslu sa otec rodiny venoval aj výrobe huslí. Ján pod jeho vedením niekoľko huslí vyrobil už na Slovensku. Okrem huslí hral Ján na gitaru, mandolínu, ukulele, violu a bendžo. Keď mal 15 rokov (1908), sa Dopjerovci z ekonomických dôvodov presťahovali do Los Angeles. Tu rozbehli stolársku dielňu. V nej hudobné nástroje spočiatku len opravovali, neskôr aj vyrábali a Ján sa vypracoval na prvotriedneho husliara.

kde spočiatku opravoval, no neskôr aj vyrábal husle, gitary a iné strunové nástroje. John, ako inak, otcovi pomáhal a postupne sa mu podarilo vyučiť za prvotriedneho husliara.

Ján (John) Dopjera (v strede) spolu so svojím bratom Emilom (vpravo) majú najväčší podiel na vzniku rezofonických hudobných nástrojov. Zdroj: facebook.com.

Zrodilo sa dobro

V roku 1920 si s bratmi Rudym a Emilom otvorili vlastnú dielňu, kde vyrábali vlastné strunové nástroje. Jeho „objaviteľská“ povaha ho priviedla k mnohým zlepšovákom – skonštruoval husle s kovovým rezonátorom a akustickú celokovovú gitaru s tromi hliníkovými rezonátormi.

V roku 1925 dielňu Dopjerovcov navštívil kabaretiér s požiadavkou zvýšiť intenzitu zvuku gitary v orchestri. Keďže John sa o podobný efekt pokúšal pri husliach, problém vyriešil a v októbri 1926 požiadal o patent na celokovovú gitaru so zvukom mechanicky zosilneným troma rezonátormi.

Gitaru najskôr nazvali National Tri Plate a bol po nej obrovský dopyt. S firmou, pod ktorou ju vyrábali sa však dostali do nezhôd, až sa rozišli. Patent však ostal pôvodnej firme. John s bratmi si však založili firmu Dopyera Brothers – Dobro a v roku 1929 požiadal John o nový patent pre vylepšenú gitaru. Tá už bola drevená a namiesto troch rezonátorov bol jeden umiestnený v strede. Vďaka tomu mal nástroj oveľa čistejší a zvonivejší zvuk. 

Dobro je stále dobrom

Presadilo sa v bluesovej i rockovej hudbe a siahali po ňom také esá ako Bob Dylan, John Lennon, Johnny Winter, Eric Clapton, Keith Richards z Rolling Stones, George Harrison z Beatles, ale aj vychýrený bluesový hudobník Johnny Winter.

Rocková kapela Dire Straits pochádzajúca z Británie dokonca použila v roku 1985 rezofonickú gitaru ako ústredný motív na obale svojho albumu Brothers in Arms. 

Zdroj: Nitra noviny / Facebook

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie