štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZ domovaÚrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí má nové vedenie

Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí má nové vedenie

Slováci v zahraničí nechcú stratiť kontakt s domovinou svojich predkov. Nechcú sa odstrihnúť od koreňov. Preto si veľmi starostlivo chránia „to svoje“, čo si ich prarodičia priniesli z rodnej zeme a hoci sú preč desiatky generácií, stále sa hlásia k tomu, že sú Slováci. Preto veľmi starostlivo sledujú aj prístup vlády.

Vláda Slovenskej republiky na stredajšom rokovaní odvolala predsedu Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí Miloša Koterca, a to dňom 13. marca. Koterec bol odvolaný na základe jeho vlastnej žiadosti. Vláda zároveň vymenovala do funkcie novú predsedníčku predmetného úradu. Od 14. marca povedie Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí Dagmar Repčeková. Informoval o tom portál Kulpin.net.

Dagmar Repčeková dobre pozná problematiku Slovákov v zahraničí, keďže pôsobila najprv na veľvyslanectve v Bukurešti a zastupiteľský úrad Slovenskej republiky v Srbsku prevzala v auguste 2015. V Belehrade vystriedala dovtedajšieho veľvyslanca Jána Varša, ktorý úrad riadil v období rokov 2011 – 2015. Počas svojho štvorročného mandátu Dagmar Repčeková v značnej miere posilnila bilaterálne vzťahy medzi Srbskom a Slovenskom a zintenzívnila spoluprácu vo všetkých oblastiach. Rovnako húževnato podporovala slovenskú národnostnú menšinu v jej úsilí o zachovanie národnej identity. Mandát v Belehrade jej vypršal koncom roku 2019. Po nej nastúpil Fedor Rosocha, ktorý dovtedy pôsobil v Stálej misii SR pri OSN Ženeve.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie