štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZ domovaSlabá "WiFina"? Vieme, čo s ňou!

Slabá „WiFina“? Vieme, čo s ňou!

Či sa nám to páči, alebo nie, dnes je internet súčasťou našich životov. Zistiť číslo na taxík, keď sa potrebujete od lekára dostať domov; na dedinskej staničke zistiť, kedy pôjde najbližší spoj; práca, či zábava … Na to všetko využívame dáta. A tie nám zabezpečuje kvalitný WIFI signál. Keď ho nemáme pri nedeľnom obede, nikomu to nebude prekážať. Ale slabý signál počas práce, to je „do jedu“. Viete, ako si pomôcť, aby bol ten váš domáci, či firemný WIFI router výkonnejší? Topky poradili niekoľko spôsobov.

Reštartujte router

Mnohokrát „prvá pomoc“ býva tá najúčinnejšia. Router na pár desiatok sekúnd vypnite a znovu zapnite. Väčšinou to zaberie. Ak nie, čítajte ďalej

Možno banalita, no niekedy je potrebné práve to najjednoduchšie riešenie – reštartovanie routera. Vypnite ho, počkajte asi 30 sekúnd a znova ho zapnite. Ak ani potom internet poriadne nefunguje, vyskúšajte ďalšie riešenia.

Kde router radšej neinštalujte

Niektoré objekty v domácnosti pôsobia na WiFi router ako prekážky. Signál môžu rušiť a internet spomaľovať hrubé murované steny či iné materiály ako drevo, plast alebo sklo, ale aj elektromagnetické vlny spotrebičov.

Preto router neumiestňujte do blízkosti televízora či mikrovlnky. Taktiež by ste ho nemajte v skrinke, v kúpeľni, rohoch miestností či v pivnici. Signál vášho routeru môžu ovplyvňovať aj podobné zariadenia od susedov, preto ho neinštalujte pri okne. Ideálne je, ak je v centrálnej časti bytu. Prípadne tak, aby ste ho videli z miesta, kde internet najčastejšie používate.

Zmena frekvenčného pásma

„Súčasné WiFi routery vysielajú na dvoch frekvenčných pásmach súčasne, a to na 2,4 GHz a 5GHz. Pásmo 2,4 GHz má vyšší dosah pokrytia, no nižšiu rýchlosť. Pásmo 5 GHz ponúka, naopak, vyššiu prenosovú rýchlosť, ale má nižší dosah. Skontrolujte, na ktoré pásmo je napojená vaša sieť. Všeobecne sa odporúča používať 5 GHz pásmo pre rýchlejšie spojenie. Avšak to nie je niekedy dobrým riešením. Ak máte slabý signál a ste napojený na 5 GHz pásmo, prepnite ho na 2,4 GHz. 5 GHz pásmo sa odporúča využívať hlavne pre zariadenia, ktoré sú v rovnakej miestnosti ako router, ako napríklad Smart TV či Set-top box,“ radia Topky.

Zabezpečujte

Určite ste sa s tým už stretli – WIFI sietí plno, no „všetky“ zaheslované. Kto zahesluje, má rozum. A mali by ste aj vy, aby vašu sieť nepoužívali a nespomaľovali „príživníci“. Nehovoriac o bezpečnosti pripojenia, tá je prvoradá. Vaša WiFi potrebuje dostatočne silné heslo.

Nenápadní „žrúti“ signálu

Aj doma však máte zariadenia, ktoré tým, že využívajú signál, spomaľujú internet. Môže ísť o tlačiareň, tablet, či rôzne streamovacie služby. Čím viac zariadení využíva signál v rovnakom čase, tým bude internet pomalší.

Zosilňovač je ďalšia možnosť

Vaša telekomunikačná spoločnosť, ktorá vám poskytla router, určite má službu, vďaka ktorej „dostanete“ signál aj do vzdialenejších „končín“ vášho bytu či domu. Extender, teda zosilňovač, môžete mať doma za priaznivú cenu.

Toto zariadenie posilňuje WiFi signál, ktorý router vysiela a vytvára inteligentnú MASH sieť. Nevyžaduje si žiadnu komplikovanú inštaláciu, stačí, ak ho umiestnite ďalej od routera tak, aby zachytával WiFi signál a zároveň pokrýval miesto, kam už signál z routera nestačí. Potom už len stlačíte tlačidlo pre automatickú konfiguráciu. Extendery sú rýchlou a lacnou možnosťou pre získanie kvalitného signálu v celom vašom byte či dome.

Na výbere zariadenia veľmi záleží, extendre bez MESH funkcie nie sú také efektívne, hoci sú lacnejšie. Odborníci radia obstarať si extender od rovnakého výrobcu, ako je váš router, pre bezproblémové zabezpečenie kompatibility a maximálny výkon.

Zdroj: Topky.sk / Facebook

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie