štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeRozhovoryJozef Banáš: Žijeme prelomovú dobu

Jozef Banáš: Žijeme prelomovú dobu

Napísal knihy Idioti v politike, či Karneval krýs, ale aj niekoľko životopisov známych historických osobností. Najpredávanejší a najprekladanejší autor súčasnej slovenskej prózy a niekdajší politik Jozef Banáš pre Hlavný denník poskytol exkluzívny rozhovor nie len o literatúre, či politike.

Jeho kniha Karneval krýs je zo súčasnosti a napísal ju aj napriek tomu, že o politike, z ktorej ide negatívna energia sa mu písať nechce. Vynútil si to však Matovič, ktorý Slovensko viedol tak, ako viedol. Slobodu v písaní mu dáva jednak to, že je jedným z najvydávanejších a najčítanejších slovenských autorov, ale aj to, že už je na penzii a tak na neho nik nemá dosah. V exkluzívnom rozhovore pre HD prezradil aj to, že sme na prelome období, kedy sa musia dostať do rovnováhy hmotno a duchovno, hovoril o Ficovi a súčasnej opozícii, ale aj o Amerike.

O Karnevale krýs

„Ja som si povedal, že už sa mi nechce písať o politike, lebo to je negatívna energia, ale hovorím, keď už ten Pán Boh doprial Slovákom ten prírodný úkaz, čo sme mali pod vedením pána Matoviča, lebo to naozaj bol prírodný úkaz… Navyše sa mi do rúk dostal veľmi zaujímavý príbeh človeka, ktorý bol vraj v reálnej politike. Ja som tam zakomponoval aj moje skúsenosti,“ hovorí Banáš o svojej knihe. Je si vedomý toho, že kniha je politicky nekorektná, ale práve preto ju ľudia čítajú. Čitateľ totiž podľa neho nemá rád zahmlievanie a politickú korektnosť.

Jozef Banáš a jeho Karneval krýs

Netají sa národnou orientáciou

„Pri všetkej skromnosti som dnes najpredávanejší slovenský spisovateľ som najprekladanejší Slovenský spisovateľ a jeden z najvydávanejších. Čiže mám dosah. Keď si predstavíš, že som predal 420-tisíc kníh len na Slovensku, tak štatistických máš dosah pomaly na milión ľudí, čiže to už nie je v rámci päťmiliónového národa alebo štátu zanedbateľná vzorka,“konštatuje Banáš na margo svojho čitateľského dosahu. Aj to mu dáva slobodu písať, čo si myslí. Navyše je penzista a tak si odvahu môže dovoliť.

„Mám tú národnú orientáciu, to národné cítenie z jednoduchého dôvodu, že som samozrejme slovenský spisovateľ,“ dodáva Banáš s úsmevom.

Objektívne médiá

Banáš konštatuje, že keby boli médiá objektívne, tak Fico a Pellegrini v septembri minulého roku predčasné voľby vyhrajú so ziskom cez 40 percent. A to hovorí s vedomím, že bude označený za „ficovca“, čo však nie je pravda.

Na snímke budova Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS)

„Bohužiaľ, aj verejnoprávna televízia, aj rozhlas boli totálne jednostranne orientované. Dokonca mám pocit, že aj preto to vyhrala tá národne orientovaná zostava, že už to naozaj prepálili tí chlapci a dievčatá. Už toho bolo, ale že toľko, že boli v tej svojej bubline uzavretí natoľko, že nevnímali signály zvonku, že už je toho naozaj veľa,“vyčíta Banáš médiám.

Svet sa potrebuje dostať do rovnováhy

Banáš je presvedčený, že žijeme dobu, kedy sa odoberá materiálneho a pridáva sa duchovnému. Pretože obe stránky musia byť vyrovnané.

„Teraz končí obdobie, ktorému dominovalo násilie, vojny, trest, mužský element. Začalo to vlastne vtedy, keď to nádherné, ušľachtilé Kristovo učenie dogmatická cirkev prevrátila a urobila z toho len čistú dogmu a reálna Božia láska, či pomoc blížnemu zostali len na papieri,“ myslí si Banáš.

Sme na dobrej ceste, len treba vydržať 

Banáš si myslí, že Slovensko po voľbách nastúpilo na dobrú cestu, no „chlapci“ si musia stáť za slovom.

„Keď si budú stáť za slovom, tak získajú aj tých, ktorí aj sú proti nim alebo im nedôverujú. Ale veľkosť politiky sa nemeria slovami, ale činmi. No aj činy je ťažko robiť, keď opozícia neustále rozkladá ich pokusy o činy,“ konštatuje Banáš.

Amerika upadá

„Amerika odvtedy ako začali navážať otrokov a podmanila si svetové moria a v podstate každý rok vedie niekoľko konfliktov. Kým tí Američania mali z toho prospech, ešte v 60-tych, 70-tych rokoch, každý si hovel, boli spokojní, ale teraz sa pozri čo sa deje v Amerike. Americká spoločnosť je totálne rozdelená,“ upozorňuje Banáš.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie