štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZ domovaMedzinárodný deň vody

Medzinárodný deň vody

Voda. Je potrebná pre život všeobecne, ale aj pre život každého z nás. O Slovensku sa hovorí, ako o „vodnej veľmoci“ a pravdou je, že naša domovina je bohatá aj na liečivé pramene. Lenže – je voda, ktorú pijeme kvalitná? Ústavy verejného zdravia po celom Slovensku v rámci Medzinárodného dňa vody (22. marec) každoročne občanom umožňujú nechať si zmerať kvalitu vody, ktorú pijú. Tá vodovodná je zväčša zrejme v poriadku, zaujímavé výsledky môže priniesť rozbor studničnej vody.

Ako sa k rozboru dostať

Do nepoužívanej PET fľaše od neochutenej minerálky odoberte minimálne dve deci čistej vody. Najskôr však treba vodu aspoň na 2-3 minúty odpustiť.

„Prepláchne sa vodovodné potrubie a odpustí sa voda, ktorá sa nachádzala v potrubí. Fľašu dostatočne prepláchnite odoberanou vodou, naplňte ju vzorkou a uzavrite,“ informuje ÚVZ SR. Fľašu s vodou vezmite na jeden z Regionálnych úradov verejného zdravotníctva.

„Pitie vody je nevyhnutné vôbec pre fungovanie človeka a správny priebeh procesov jednotlivých systémov. Adekvátny prísun pitnej vody prináša fyziologickú bilanciu vodného hospodárstva v tele. Človek nepociťuje príznaky dehydratácie, ktoré môžu byť rôznej závažnosti. Pri bežnej dehydratácii je to často suchosť slizníc, celková slabosť, nevoľnosť, únava, búšenie srdca, bolesti hlavy či podráždenosť. Zjednodušene povedané: Ak človek pije dostatok vody, robí pre svoje telo viac, ako si myslí,“ vysvetľuje lekárka a odborná garantka portálu Zdravoteka.sk Zuzana Kožlejová.

Denne potrebujeme prijať minimálne 1,6l (žena), prípadne 2l (muž) tekutín. Závisí to však samozrejme od prostredia, v ktorom sa pohybujeme, teploty, či fyzickej aktivity, ktorú vykonávame.

Denne stratíme 2l až 2,8l tekutiny. Z toho zhrába 0,8-1,4 litra odíde močom, 0,6-0,8 litra vydýchame ako paru, pol litra odíde potením a zhruba 1dl odíde stolicou. Prichádzame tak aj o nenahraditeľný vápnik (na svedomí má stavbu kostí, zubov, zrážanlivost krvi, činnosti svalov a hojení rán), ale aj horčík (správna funkcia enzýmov, energetický metabolizmus, svalovú činnosť, prenos nervových signálov či pre kardiovaskulárny systém).

Zdroj obrázkov: Pixabay.com

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie