štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZ domovaMedvede nie sú len politickou témou. A predvolebnou už vôbec nie

Medvede nie sú len politickou témou. A predvolebnou už vôbec nie

Medveď – živočích, ktorý hýbe slovenskou politickou scénou už takmer dva roky.  Svojho času sa ešte aj samotné medvede bavili na výroku vtedajšieho ministra ochrany životného prostredia Jánovi Budajovi (akt. Demokrati), podľa ktorého je medveď vegetarián. Asi preto je charakterizovaný, ako najväčšia u nás žijúca šelma. Realita však rozhodne nie je taká vtipná, ako sa prezentuje na meme obrázkoch a medveď určite nie je plyšové zvieratko vhodné na mojkanie, čo nám dokazujú aj udalosti posledných dní. „Medvedia téma“ sa dostala až ku generálnemu prokurátorovi. Ten dnes rozhodol vo veci spred vyše roka.

Maroš Žilinka dnes podal protest prokurátora proti rozhodnutiu ministerstva životného prostredia, ktoré sa týka medveďov v Detve. Minister životného prostredia Tomáš Taraba (SNS/Život-NS) v tomto kroku vidí úspech v boji proti mimovládkam. Zatiaľ vláda na podnet dotknutých okresov na severe Slovenska v súvislosti stretu človeka so synantropnými medveďmi vyhlásila núdzový stav a očakáva sa, že tak urobia aj ďalšie okresy. Zdá sa však, že ľudia berú situáciu do vlastných rúk. Hovorí o tom aj post štátneho tajomníka MŽP Filip Kuffa (SNS/Život-NS).

Problém v Detve

Lokalitu Kalamárka v Detve synantropné medvede (medvede, ktoré stratili plachosť) trápili už v polovici roka 2022. Tamojší hospodári poľovného revíru ešte v auguste 2022 požiadali o ich odstrel. Ohrozovali nie len hospodárske zvieratá, ale aj ľudí. Ministerstvo životného prostredia pod vedením Jána Budaja ho vo februári 2023 nepovolilo. 22. marca 2024 generálny prokurátor Maroš Žilinka na Facebooku informuje o proteste prokurátora proti rozhodnutiu MŽP.

Spokojný Tomáš Taraba

„Generálny prokurátor dnes rozhodol, že Budaj tým, že nevydával rozhodnutia na odstrel medveďov konal de facto svojvoľne a v rozpore so správnym poriadkom. Nerobil to čo mal povinnosť robiť, pretože nepočúval ľudí, ale mimovládky,“reaguje Tomáš Taraba na svojom facebookovom profile.

Mimoriadna situácia

V okresoch Liptovský Mikuláš, Ružomberok, Poprad, Kežmarok, Žilina, Martin a Turčianske Teplice. po štvrtkovom zasadnutí krízových štábov na jednotlivých okresných úradoch vyhlásili krízovú situáciu v súvislosti s výskytom medveďa hnedého. Vyhlásenie mimoriadnej situácie sa očakáva aj vo viacerých okresoch Banskobystrického kraja a v niektorých okresoch Trenčianskeho kraja.

Rizikové oblasti sú určované na základe katastrálnych území, v ktorých v predchádzajúcom období najčastejšie dochádzalo k pravidelnému prieniku synantropných jedincov medveďa hnedého do intravilánu, prípadne do blízkosti ľudských sídiel v extraviláne,“ ozrejmil envirorezort v materiáli, o ktorom rokoval v stredu vládny kabinet.

„V období mimoriadnej situácie budú vykonávané opatrenia na zamedzenie rizík ohrozenia obyvateľov medveďom hnedým, na zmiernenie následkov mimoriadnej situácie a minimalizovanie škôd,“ uviedol envirorezort.

Medzitým v Liptovskom Mikuláši…

V nedeľu, 17. marca prekvapil statný maco svojou prechádzkou aj obyvateľov Liptovského Mikuláša. Zranil pri nej päť ľudí. Mamička Dáša so svojou dcérkou Emkou mala nad hlavou všetkých anjelov strážnych. S medveďom, ktorý o pár sekúnd v panike útočil, si na zlomok chvíle hľadeli do očí. Emku, ktorá v ten deň oslávila tri mesiace svojho života, ale aj seba uchránila tým, že pokojne pokračovala v ceste.

„Takých 15 metrov potom, ako sa naše trajektórie s medveďom preťali, som už len počula, ako auto začalo trúbiť. Pozrela som sa za seba a videla som ako ten medveď narazil do lampy a to už bol ten jeho útok na pána, ktorý si ho nevšimol,“ hovorí Dáša. Či však auto začalo trúbiť až keď sa medveď rozbehol za chodcami na chodníku, už povedať nevie. Každopádne trúbenie ho dezorientovalo ešte viac.

Berú ľudia spravodlivosť do vlastných rúk?

„Problém s medveďom som po zasadnutí vlády okomentoval pre médiá. Zelená anarchia stále tlačí demagógiu, že ideme vystrieľať celú populáciu, do posledného jedinca, alebo dokonca, že ideme loviť medveďov pomaly na Kriváni,“vyjadril sa po stredajšom rokovaní štátny tajomník ministerstva životného prostredia Filip Kuffa

Facebook / Filip Kuffa

Vo štvrtok ráno Kuffa zverejnil aj fotky kadáveru medveďa aj s komentárom: „Aktuálne dnes v noci. Jeden vegetarián je fuč. Polícia zatiaľ dokumentuje. Nie, nie je to ten z Liptova. Žeby niekomu vypadol z korby?“

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie