štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZo zahraničiaUplynulo 25 rokov od bombardovania Belehradu

Uplynulo 25 rokov od bombardovania Belehradu

Bombardovanie Srbska začalo 23. marca 1999 a trvalo nepretržite 78 dní. O život v ňom prišlo 2500 civilistov, z toho 79 detí.Výsledok bola obrovská devastácia krajiny a škody dosahujúce desiatky miliárd dolárov.

Lietadlá NATO útočili hlavne na civilné ciele a používali aj kazetové bomby, ktoré sú podľa medzinárodných konvencií zakázané. Tento prvý vojenský útok od čias druhej svetovej vojny bol a ostane z pohľadu medzinárodného práva zločinom.

Takisto ako ostane naveky temnou škvrnou našej histórie fakt, že agresia zo strany NATO sa mohla uskutočniť len kvôli lokajskej poslušnosti vlády Mikuláša Dzurindu, ktorá poskytla vzdušný priestor Slovenska pre lietadlá, ktoré vraždili obyvateľov vtedajšej Juhoslovávie.

Dnes si toto výročie mnohí pripomínať nechcú.

Svet má asi iné starosti, no osud nás donúti pripomínať si … Pár rokov dozadu v predvečer tohto výročia zomrela Madelin Albightová. Jedna z aktérov, akcie Spojenecká sila, alebo ak chcete vzletnejší výraz, „humanitárna pomoc“.

Aj slovenskí poslanci sa pri tomto výročí blysli – jeden z nich skonštatoval, že „Srbi si to zaslúžili“. Dnešné výročie tak nastavuje zrkadlo pokrytecvu mocných, ktorí si hovoria „vyspelý západ“. Pokiaľ bude svet plakať len nad obeťami jedných a špiniť pamiatku iných obetí, ľudstvo sa ďalej neposunie. Každá vojna je zlá a každého zmareného života je škoda.

Text napísala pred dvoma rokmi Anna Belousovová a jej slová nikdy neboli také aktuálne.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie