štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZ domovaZ 300-ročného kaštieľa do nových domov

Z 300-ročného kaštieľa do nových domov

Obyvatelia kaštieľa v Adamovských Kochanovciach majú dôvod na radosť. Z tejto historickej budovy sa v rámci deinštitucionalizácie presunú do samostatných domov v Mníchovej Lehote, Chocholnej – Velčiciach, Trenčíne a Adamovských Kochanovciach. Stať by sa tak malo do dvoch rokov. V každej domácnosti by malo bývať šesť klientov.

Veľké plány

„Máme k dispozícii štyri pozemky v štyroch rôznych obciach a na každom pozemku budú dve samostatné domácnosti a zázemie pre zamestnancov. Vznikne tak 48 miest celoročnej pobytovej sociálnej služby,“ vysvetlila Jana Pondušová, riaditeľka DSS Adamovské Kochanovce. Stále budú klientami centra sociálnych služieb, zmena bude v systéme ubytovania. Do nových lokalít sa s nimi presunie aj personál.

Kaštieš v Adamovských Kochanovciach zo 17-teho storočia slúži aj zdravotne znevýhodneným klientom / Zdroj: Facebook

„Máme klientov s ťažkým zdravotným postihnutím, potrebujú pomoc a podporu, sprevádzanie. Čiže personál bude vyskladaný v prvom rade z odborných zamestnancov sociálnych služieb,“ doplnila Pondušová, podľa ktorej majú v pláne zabezpečiť aj nočné služby. Keďže mnohí klienti boli zvyknutí na celoživotnú starostlivosť, takže vedenie bude nútené veľmi starostlivo nastaviť aj túto stránku bývania.

V januári 2026

DSS má momentálne podpísané zmluvy s ministerstvom práce a stavby sú naplánované na zhruba poldruha roka. Podľa riaditeľky by sa v prípade, že všetko pôjde podľa plánu, mohlo kolaudovať už v priebehu budúceho leta až jesene. Pondušová tvrdí, že pôvodný objekt – kaštieľ zo 17-teho storočia bol už neúčelný a prevádzkovanie bolo nehospodárne.

Facebook: DSS Adamovské Kochanovce

Projektz Plánu obnovy a odolnosti

Trenčiansky samosprávny kraj získal prostriedky z Plánu obnovy a odolnosti práve v oblasti deinštitucionalizácie. Tradičná DSS vďaka tomu cez štyri samostatné projekty získa štyri samostatné, nízkokapacitné zariadenia soc. služieb rodinného typu.

„Každé s dvoma samostatnými bytovými jednotkami s kapacitou 12 klientov. Jednotlivé rodinné domy budú vybudované v štyroch rôznych lokalitách okresu Trenčín, a to v Mníchovej Lehote, Chocholnej – Velčiciach, Trenčíne a Adamovských Kochanovciach,“ priblížila Lenka Kukučková, hovorkyňa Trenčianskeho samosprávneho kraja. S výstavbou dvojpodlažného rodinného domu s dvoma bytmi a zázemím pre personál už začali v areáli bývalého internátu v Trenčíne.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie