štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZo zahraničiaNajvyťaženejší most v americkom Baltimore v utorok zničil náraz lode

Najvyťaženejší most v americkom Baltimore v utorok zničil náraz lode

Hlavný most Beltway cez rieku Patapsco sa zrútil po tom, ako ho zasiahla veľká nákladná loď. Vozidlá, ktoré cestovali po moste, sa zrútili do vody, informuje Breitbart.

Štvorprúdový most nesúci diaľnicu Interstate-695 cez ústie prístavu v Baltimore sa zrútil v utorok v skorých ranných hodinách. Starosta Baltimoru Brandon M. Scott povedal, že vie o „incidente na Key Bridge“ a že na mieste sú pohotovostné služby.

Hasičský zbor v Baltimore tvrdí, že kolízia, pri ktorej sa niekoľko vozidiel, ktoré cestovali po moste, zrútilo do rieky Patapsco, je „rozvíjajúcou sa udalosťou s hromadnými obeťami“. Riaditeľ oddelenia komunikácie Kevin Cartwright pre Associated Press povedal: „Toto je naliehavá núdza… Momentálne sa zameriavame na záchranu týchto ľudí.“

Posádka lode a dvaja piloti na palube – profesionálni navigátori prístavných orgánov, ktorí pomáhajú bezpečne priviesť veľké lode dovnútra a von – sú nezranení.

Zábery rieky v priamom prenose ukazujú veľkú kontajnerovú loď, identifikovanú ako kontajnerová loď MV Dali plávajúcu pod singapurskou vlajkou, ktorá narazila čelom na jedno z mól podopierajúcich centrálne rozpätie mosta. Len o chvíľu neskôr sa zrúti aj severné rozpätie, ktoré zostalo nevyvážené.

Matthew West, poddôstojník prvej triedy pre pobrežnú stráž v Baltimore, povedal pre New York Times, že pobrežná stráž dostala hlásenie o náraze o 1.27 ráno východného času. West uviedol, že Dali, 948 stôp (290 metrov) nákladná loď plaviaca sa pod vlajkou Singapuru, narazila na most, ktorý je súčasťou Interstate 695.

Lodná spoločnosť Maersk si prenajala kontajnerovú loď v Baltimore.

Námorný a prístavný úrad v Singapure (MPA) potvrdil, že plavidlo bolo zaregistrované v Singapure, a uviedol, že agentúra koordinuje pomoc s pobrežnou strážou USA a správcom lode. Zároveň uviedla, že incident sám vyšetrí.

Na palube bolo v čase incidentu 22 členov posádky, uviedol Singapur.

Synergy Marine Group, manažér Dali, potvrdil, že loď narazila do jedného z pilierov mosta. Uviedlo, že všetci členovia posádky vrátane dvoch pilotov boli započítaní a nie sú hlásené žiadne zranenia.

„Zatiaľ čo presná príčina incidentu ešte nie je určená, Dalí teraz zmobilizoval svoju kvalifikovanú službu individuálnej reakcie na incidenty,“ uviedlo.

To isté plavidlo sa podľa Vessel Finder a archívu námorných incidentov Shipwrecklog podieľalo aj na kolízii v roku 2016 v Antverpách v Belgicku.

Jeho prova údajne poškriabala bok nábrežia, keď vychádzala z prístavu, pričom značne poškodila niekoľko metrov trupu lode, a úrady ho údajne následne zadržali.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie