štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZ domovaViete, ako si chrániť zrak pri práci s PC?

Viete, ako si chrániť zrak pri práci s PC?

Do pc pozeráme mnohí v práci osem hodín, v mobile hľadáme zábavu počas cesty domov v MHD, večer pozeráme program v televízii a pomedzi to ešte možno nazrieme do tabletu, lebo nám cinkla správa na messengeri… Aj nápomocní informačné technológie si vyberajú svoju daň. Je ňou aj škodlivý vplyv modrého svetla na náš zrak. Ako si ho chrániť, pre portál nitrak.sk hovorila Lívia Šidlová.

Na oči sú kladené extrémne vysoké nároky a dostávajú zabrať v každom smere

Naše oči nie sú úplne prispôsobené na neustále pozeranie na blízke a stredné vzdialenosti a oko tým trpí. Tiež trpí tzv. modrým svetlom.

Modré svetlo narúša náš prirodzený biorytmus. Udržuje nás bdelých a zabraňuje tvorbe spánkového hormónu melatonínu. Mozog pri sústavnom hladení do obrazovky neustále dostáva signál, že aj po odložení telefónu treba ostať v strehu.

„Čo sa týka očí, riziko UV žiarenia a modrého svetla spočíva v tom, že len jeho časť je pohltená rohovkou, zvyšok dopadá až priamo na sietnicu. Pokiaľ oči nie sú chránené, koledujeme si o vznik katarakty, degenerácie makuly či pterýgia,“ varuje optometristka.

Modré svetlo narúša náš prirodzený biorytmus. Udržuje nás bdelých a zabraňuje tvorbe spánkového hormónu melatonínu. Mozog pri sústavnom hladení do obrazovky neustále dostáva signál, že aj po odložení telefónu treba ostať v strehu.

Štatistiky hovoria, že tinedžeri za obrazovkou strávia sedem hodín denne a ľudia pracujúci s PC niekedy až 13 hodín. To môže priniesť aj syndróm suchoho oka.

„Riešením je obmedziť používanie elektronických zariadení a maximalizovať pobyt na prirodzenom dennom svetle,“ radí Šidlová. Tá tiež radí vedome viac žmurkať, čím sliznice zvlhčíme.

Nezabúdajte na prestávky

Takisto vedome si môžeme robiť pravidelné prestávky, pri ktorých upriamime zrak na vzdialenejšie predmety. A dobré je zaobstarať si okuliare s blokátormi modrého svetla. Všetko sú to zatiaľ len viac-menej dohady odborníkov, upozorňuje Nitrak.sk.  

Čo je však isté, neustále pozeranie na displej škodí zdravému vývinu zraku u detí. Detské oko je pri nadmernom pozeraní na krátku vzdialenosť nadmerne zaťažené. Môže tak získať nenávratné poškodenie, prípadne krátkozrakosť. Preto je dôležité, aby deti čo najviac času trávili na dennom svetle, ideálne vonku, na čerstvom vzduchu.

Množstvo zdravotných problémov

Ak trpíte migrénami, pálením očí, alebo máte pocit, že v oku čosi máte; máte problémy so zaostrovaním alebo dokonca trpíte nevoľnosťou, môže ísť o neobjavenú optickú vadu. Podľa optometristky by ste nemali váhať s vyhľadaním špecialistu.

Na lacné okuliare zo supermarketu pritom zabudnite. Zamierte k oftalmológovi, ktorý váš zrak kvalitne vyšetrí a pošle vás k optikovi, ktorý vám pomôže s výberom správnych okuliarov.

„Optometrista vykonáva približne 30-minútové vyšetrenie, ktorého súčasťou je zisťovanie anamnézy a celkového stavu zákazníka. Tiež prevedie prístrojové meranie, nazývané objektívna refrakcia. Nasleduje subjektívna refrakcia, kedy sa vychádza zo zákazníkových osobných pocitov a dojmov. „Pýta sa, či je to lepšie, horšie, porovná sa kvalita videnia a ostrosť pri čítaní písmen na vzdialenej LCD obrazovke,“ opisuje odborníčka.

Zdroj: Nitrak/Pixabay

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie