štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeKomentáreNezabudli ste na tých, vďaka ktorým viete čítať?

Nezabudli ste na tých, vďaka ktorým viete čítať?

Podpredseda SNS a primátor mesta Holíč Zdenko Čambal v  upriamuje našu pozornosť na dnešný významný dátum. Na pamiatku Jána Amosa Komenského si pripomíname Medzinárodný deň učiteľov.

Čambal pripomína, že poslanie učiteľa kedysi požívalo úctu, ktorú desaťročiami vytlačilo materialistické myslenie spoločnosti a jednotlivcov v nej. No a tiež moderná výchova, kde deti môžu všetko. Čambal pritom spomína na svojich pedagógov a čo mu prinieslo ich vzdelanie. Prosí však pedagógov, aby vydržali spoločenský tlak, aby na záver v mene celej spoločnosti vyslovil učiteľom vďaku.

Ján Amos Komenský

Jan Amos Komenský (lat. Iohannes Amos Comenius nem. Johann Amos Comenius) sa narodil  28. marca 1592, v Slovácko a zomrel 15. novembra 1670 v holandskom Amsterdame. Bol to český biskup Jednoty bratskej, pedagóg, jazykovedec, prírodovedec, humanista, filozof a politik. Mal slovenských predkov, no prisvojujú  si ho aj Maďari, Nemci. Jeho dielo ho predurčilo na to, aby sa z Komenského stal Učiteľ národov. Za všetky jeho citáty len jeden:

„Hľa, my dospelí, ktorí len seba pokladáme za ľudí, vás, deti za malé opice, len seba za múdrych, vás za nerozumných, len seba za výrečných, vás za nemluvňatá, sme odkazovaní do vašej školy! Vy ste nám daní za učiteľov, vaše činy našim za ideál a vzor!“

Úcta bola vytlačená materiálnom

Byť učiteľom bolo kedysi povolanie, ku ktorému všetci vzhliadali s úctou. Dôvod bol jednoduchý. Učiteľ dával deťom možnosť žiť lepšie, ako žili rodičia. Poslanie ostalo, len úcta sa akosi vytratila. Nielen tá spoločenská premietnutá do materiálnej stránky, ale i osobná zo strany komunity a samotných rodičov. Deti môžu všetko a učitelia nič. Učitelia majú povinnosť a žiaci, ako by ju často nemali. Môj názor je ozaj tradičný,“ píše Čambal.

Budúcnosť je vo vzdelaní

„Dodnes si spomínam na moje učiteľky a učiteľov a ďakujem, čo všetko mi umožnili. Vzdelanie je základný kameň budúcnosti a budúcnosť je dnes veľmi krehká stavba. Spoliehame sa na počítače, laptopy, smartfóny, umelú inteligenciu a digitalizáciu akoby deti nepotrebovali ani kupecké počty, veď všetko potrebné nájdu na internete. Učiteľ je navždy osoba, ktorá má autoritu a okrem vzdelania zabezpečuje často aj zanedbanú výchovu. Dovolím si byť osobný,“ píše ďalej Čambal.

Vďaka učiteľom

„Milí učitelia, bez vás to nikdy nešlo, ani nikdy nepôjde. Vydržte, prosím, spoločenský tlak, ktorý často pociťujete ako útlak. Zaslúžite si našu vďaku a dnes ju vyslovujem v mene všetkých spoluobčanov,“ uzatvára Čambal.

Facebook: Zdenko Čambal

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie