štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeKuriozityVeľkonočný baranček? Žiaden problém

Veľkonočný baranček? Žiaden problém

Biela sobota sa u našich predkov niesla v znamení príprav na Zmŕtvychvstanie Pána. V tento deň sa už mohlo aj orať a siať, čo bola chlapská práca. Ženy v dome medzitým chystali dobroty, ktoré v nedeľu rodina niesla do kostola na posviacku. V žiadnom košíku zrejme nechýbal ani baránok. Toho niekde piekli na slano, niekde na sladko. A tak vám prinášame inšpirácie pre oba varianty.

Slaný baranček

Na cesto si prichystáme 250 g hladkej múky, 100 ml oleja, 100 ml vody, 2 vajcia, soľ a 1/2 kypriaceho prášku do pečiva.

Na plnku potrebujeme 2 póry, 2 – 3 vajcia, 100 g krájanej šunky, 3 lyžice smotany, soľ, maslo

Slaný veľkonočný baranček / Facebook

V mise zmiešame všetky suroviny na cesto, ktoré vypracujeme a prikryté fóliou necháme na polhodinku-hodinku odpočinúť.
Zatiaľ si prichystáme plnku – na kolieska nakrájaný pór opražíme na masle, podlejeme vodou a podusíme. Keď trošku vychladne, zmiešame s nakrájanou šunkou a vajcami rozmiešanými so smotanou.
Cesto rozprestrieme do formy barančeka. Treba si nechať vyššie okraje, aby plnka pri pečení nevytiekla a do takto cestom vyloženej formy nalejeme plnku, ktorú sme osolili a okorenili podľa chuti. Pečieme do zlatova na cca 180°C cca 40 minút.

Sladký baranček

Na cesto budeme potrebovať 3 vajíčka, 150 g práškového cukru, 5 lyžíc horúcej vody a oleja, 150 g polohrubej múky, po jednom Zlatom klase, vaniklovom cukre a prášku do pečiva, citrónová šťava, štipka soli.

Na polevu si prichystáme jeden vaječný bielok a práškový cukor.

Postup

Oddelíme si bielka od žĺtkov. Do misky so žĺtkami pridáme práškový a vanilkový cukor, olej a horúcu vodu. Všetko spolu do penista vyšľaháme.
V druhej miske zmiešame múku, prášok do pečiva a zlatý klas a vmiešame do žĺtkovej peny.
Do misky s bielkami pridáme 10 kvapiek citrónu a štipku soli a vyšľaháme. Po vyšľahaní vmiešame do cesta.
Formu barančeka vymastíme masťou a vysypeme hrubou múkou. Vrch priklopíme  a vpredhriatej rúre pečieme na teplote 160°C na približne 40 minút, pričom občas ho skontrolujeme.
Upečeného barančeka z rúry vyberieme a pokojne aj celú noc necháme v izbovej teplote vo forme. Celkom však postačí aj hodina. Formou niekoľkokrát zatrasieme a barančeka vyklopíme.

Polevu pripravíme tak, ako na perníky – vyšľahaním snehu z bielka a cukru. Môžeme ňou barančeka poliať, alebo ak jej urobíme viac, tak za pomoci vrecka s odstrihnutou špičkou, prípadne zdobiaceho vrecka zdobíme „kučerami“.
Oči zvýrazníme kávovými zrnkami, prípadne klinčekmi a necháme v chladničke stuhnúť.

Zdroj: Varecha; Od babičky / Facebook

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie