štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeKuriozityBlíži sa čas horúčav. Viete, ktorú vodu zvoliť?

Blíži sa čas horúčav. Viete, ktorú vodu zvoliť?

Prichádzajú teplejšie dni, čo je čas, kedy prijímame viac tekutín. Najvhodnejšie sú čistá voda, prípadne nesladené čaje, alebo neochutené minerálne vody. Ono sa to povie, pite minerálne vody. Lenže ako si vybrať tú správnu? Mimochodom, vedeli ste, že Slovensko je na všelijaké minerálne pramene veľmi bohaté? Takmer každá dedina má svoju „vajcovku“, či „kyselku“. Nie každá sa samozrejme dá kúpiť v obchodnej sieti, o mnohých vedia len miestni, prípadne geológovia. Aj výber v obchode je však bohatý. Viete, na čo je dobrá ktorá voda? Odpovie výber voda-portálu.

Budiš

Táto minerálna voda je stredne mineralizovaná, hydrogénuhličitanovo-síranová. Priaznivo pôsobí na tráviaci, dýchací systém a činnosť obličiek a dopĺňa dennú potrebu vápnika.

Budiš, minerálny prameň / Facebook

Fatra

Minerálna voda má v rámci Európy pomerne ojedinelé zásadité zloženie, napriek tomu má príjemnú chuť. Neutralizuje žalúdočné kyseliny, pomáha pri pálení záhy, upravuje narušené vnútorné prostredie žalúdka, podporuje trávenie a blahodárne pôsobí na tráviace ústrojenstvo. Pomáha aj pri žlčových kameňoch, cukrovke a pyróze.

Mitická

Minerálna voda má v rámci Európy pomerne ojedinelé zásadité zloženie, napriek tomu má príjemnú chuť. Neutralizuje žalúdočné kyseliny, pomáha pri pálení záhy, upravuje narušené vnútorné prostredie žalúdka, podporuje trávenie a blahodárne pôsobí na tráviace ústrojenstvo. Pomáha aj pri žlčových kameňoch, cukrovke a pyróze.

Baldovská

Perličkou je, že ako jediná slovenská minerálka sa vyváža aj do USA, kde ju podľa stránky voda-portál poznajú pod názvom St.Andrew. Voda je vysoko mineralizovaná, hydrogenuhličitanová, vápenato-horečnatá. Je vhodná pri niektorých žalúdočných a črevných chorobách, pri ochorení žlčových, obličkových a močových ciest a aj pri liečbe osteoporózy.

Slatina

Táto minerálka spolu so Santovkou bola medzi prvými, ktoré sa začali plniť do fliaš. Žiaľ, závod bol pred 10-timi rokmi zatvorený. Voda je stredne mineralizovaná, hydrogénuhličitanovo-chloridová, sodno-vápenatá. Pomáha liečiť žalúdočné a črevné ochorenia, cukrovku, DNU, uratúriu (náchylnosť k tvorbe kamienkov), pomáha pri kataroch horných dýchacích ciest a povzbudzuje činnosť srdca.

Prameň v Hornej Súči

Salvator

Vysoko mineralizovaná kyselka, hydrogen-uhličitanovo-vápenato-horečnato-sodná. Má zo všetkých slovenských minerálnych vôd najvyšší obsah horčíka. Je vhodná pri niektorých žalúdočných a črevných ochoreniach, pri poruchách látkovej výmeny, pri cukrovke, dne a pri náchylnostiach na tvorbu kamienkov v močových cestách.

Gemerka

Voda je stredne mineralizovaná, vápenato – horečnatá. Je výnimočná tým, že má ideálny obsah magnézia a vápnika v optimálnom pomere 1:3 pre ich najefektívnejšie vstrebávanie. Ich kombinácia zmierňuje príznaky únavy, pomáha pri prevencii srdcových chorôb, znižuje krvný tlak, pomáha v prevencii cukrovky, utišuje nervový systém a podporuje činnosť čriev a močového mechúra. Vďaka zvýšenému obsahu hydrogénuhličitanov je mimoriadne vhodná aj pre diabetikov, napomáha tiež tráveniu.

Vybrali ste si?

Ak sa vám to nepodarilo z vyššie ponúknutého sumáru, možno sa rozhodnete z nasledujúcej tabuľky. V obchode však pamätajte na to, že je lepšie siahnuť po stolových vodách. Nie sú také mineralizované a ich hlavným cieľom je uhasiť smäd.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie