štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZ domovaPotravinové alergie - čo je za nimi?

Potravinové alergie – čo je za nimi?

Uvažovali ste niekedy nad tým, prečo naši starí rodičia bežne netrpeli alergiami na potraviny? Alergiou trpí čoraz viac ľudí a ich výskyt je na vzostupe. Aj ich liečba je veľkou záťažou pre zdravotníctvo. Ideálne je, nakupovať čo najlokálnejšie potraviny.
Ako sa hovorí – z dvora priamo na stôl…

Začína to pri deťoch

Portál Domáca liečba uvádza, že podľa štúdie z roku 2013, ktorú zverejnilo americké Centrum pre kontrolu a prevenciu ochorení (CDC), výskyt alergie na potraviny u detí vzrástol približne o 50% medzi rokmi 1997 až 2011.

V USA je podľa odborníka alergia na mlieko medzi potravinovými intoleranciami na prvom mieste. Pripisuje to používaniu rastového hormónu v mlieku, ako aj nadmernému používanie antibiotík na chovateľských farmách, ktoré sa začalo uplatňovať v 90-tych rokoch. Vo všeobecnosti, priemyselne spracované potraviny môžu prispievať k výskytu alergií z viacerých dôvodov.

Takéto potraviny obsahujú farbivá, príchute, konzervačné látky a ďalšie prísady, ktoré môžu mať hlavný vplyv na vznik alergie.

GMO

Skratku GMO – geneticky modifikované potraviny ste už určite zaregistrovali. O ich používaní sa hovorí stále viac, Domáca liečba však konštatuje, že zatiaľ neboli vykonané žiadne testy, ktoré by potvrdili, že konzumácia geneticky upravených bielkovín nenesie pre ľudí ale aj pre zvieratá žiadne riziko. A práve mlieko ako prvé prešlo touto zmenou.

Generácia našich starých rodičov konzumovala potraviny, ktoré neobsahovali žiadne konzervačné látky a ktoré neboli priemyselne spracované. Potraviny si buď sami dopestovali, prípadne si ich zaobstarali na trhu a aj bábätká, ktoré boli odchované na materinskom mlieku dostali výborný imunitný základ.

Zdroj: Facebook / Mlieko vo fľašiach nie je len spomienkový optimizmus.

Strava, ako liek

Možno si aj vy z detstva pamätáte, že keď ste do seba nevládali nič dostať, mama uvarila silný hovädzí, alebo slepačí bujón a ten do vás „naliala“. Dnes siahame po liekoch, no každá bunka v našom tele potrebuje správnu výživu. Do potravín sa pridáva stále viac chemikálií. A výskyt alergií stúpa…

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie