štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeKuriozityA už zase voda. Do plaviek, priatelia!

A už zase voda. Do plaviek, priatelia!

Teplomer sa v posledných dňoch šplhal do nezvyklých hodnôt, čo znamená len jedno – pomaly sa blíži leto. A tak kým si v zásielkových obchodoch vyberiete slušivé plavky, zistite, kde sa môžete za rozumný peniaz okúpať.

Ale povedzme si tak, ako je – ceny v rôznych termáloch sú také, že rodina veru má čo robiť. Mnohí hľadajú prírodné vodné plochy. Štrkoviská a jazerá sú nie vždy hygienicky bezpečné. Nie sme síce Island, kde je termálnych prameňov hojnosť, ale aj na Slovensku ešte sú termálne pramene, ktoré nie sú spoplatnené. Prinášame päť tipov na príjemný kúpeľ, ktorý vás nezruinuje.

Chorvátsky grob

Príjemný termálny prameň nájdete, keď pôjdete po ceste z Chorvátskeho Grobu do Čiernej vody. Od cesty je oddelený prirodzenou bariérou, ktorú tvorí množstvo kríkov a stromov. Zaparkujete doslova pri vode, no okolie nie je udržiavané, takže pohľad z vody nie je plný romantiky. Blízkosť s Bratislavou z neho robí vyhľadávané miesto, takže ak si potrpíte na súkromie, vyberte sa sem radšej cez pracovné predpoludnia.

Stredne veľké jazierko napája termálny prameň o teplote až 50 stupňov. Vrt pôvodne slúžil na výskumné účely, dnes je čisto rekreačným miestom.

Facebook / Pablo Pipíška

Zlá voda

Tento kráter môžete navštíviť v Stankovanoch-Rojkove, kúsok od autobusovej zastávky. Uprostred lúky nájdete jazierko Zlá voda. Miestni hasiči ho upravili tak, aby sa v ňom mohol okúpať každý. Aj výhľad z vody je pôsobivý. vidíte na jeden z najkrajších slovenských vrcholov – Šíp.

Pri vode je miesto na stanovanie, ale aj ohniská na opekanie. Hasiči z Rojkova prameň neustále zveľaďujú. Voda síce nie je najteplejšia, no je liečivá a vďaka bublinkám CO2 máte pocit mravčenia. Názvom sa však odradiť nedajte, ten hovorí o dojme našich predkov – voda je silne mineralizovaná a to mravčenie im asi tiež nebolo príjemné.

facebook / Hasiči Rojkov

Kaďa v Liptovskom Jáne

Tento termálny bazén je svojim tvarom kade skutočná rarita. Jeho problémom je, že sa doň pre veľkú obľúbenosť ťažko dostanete. To nech vás neodradí – nájdete tu aj jazierko s rovnakou termálnou vodou, ktoré poskytuje dosť priestoru.

Voda lieči nie len reumatické ochorenia, ale má výborný vplyv aj na ženské orgány, ale aj pri kožných ochoreniach. Okolie je príjemne udržiavané a kúsok od „kade“ vyviera aj pitný prameň Teplica. Ponúknuť ale má čo aj samotná obec Liptovský Ján.

Lukavica

Prístup sem je náročnejší – z časti Žarnovice Lukavica sa poľnou cestou v dosť zlom stave dostanete k termálnemu prameňu. Voda v ňom má až 35 stupňov a poteší aj okolitá príroda. Prameň vznikol ako prieskumný vrt pri geologickom prieskume pre Hodrušské bane.

Kalameny

Prameň pri obci s rovnakým názvom bol objavený umelým prieskumným vrtom len nedávno – okolo roku 2000. Termálna voda má veľmi príjemnú teplotu, približne 33°C a pomáha najmä pri ochoreniach pohybového aparátu.

Do úpravy okolia obec investovala a okolo prameňa vybudovala jazierko, v ktorom sa dá kúpať. Brehy jazierka sú obložené prírodným kameňom a dno vysypali guľatým štrkom. Kúpať sa môžete v každom ročnom období a ľudia sa tu chodia kúpať aj v noci.

Facebook / Kateřina Rašková Holá
Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie