štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZ domovaRenault tvrdo narazil. Nie však do stromu, do slovenského zápasníka Végha

Renault tvrdo narazil. Nie však do stromu, do slovenského zápasníka Végha

Máme toho dosť! Odkazujú ľudia tým, ktorí si myslia, že môžu rozhodovať o našich postojoch a o tom, čo si máme a nemáme myslieť. Ďalšou takouto firmou je slovenské zastúpenie automobilky Renault. Ten v najbližšom období v rámci Slovenska zrejme pocíti, že za neférovosť sa platí. Okrem verejnej hanby, aj zníženými ziskami. Máme toho dosť hovoria aj osobnosti verejného života. Firma Renault totiž ukončila spoluprácu s jedným z najznámejších slovenských športovcov Attilom Véghom, pretože podporil Petra Pellegriniho v prezidentských voľbách. 
Nevôľu vyvolal prístup firmy Renault voči športovcovi Attilovi Véghovi. Ten sa pred prezidentskými voľbami rozhodol podporiť Petra Pellegriniho a Renault s ním rozviazal zmluvu o spolupráci. Na situáciu reaguje právnička, ktorá „boľševikom s nacistickými chúťkami“ pripomína Chartu EU. Lukáš Machala doplnil článok z Ústavy a kvôli jej porušeniu vyzval Slovákov na bojkot Renaultu. Podpredseda parlamentu Ľuboš Blaha nedávno predal Daciu, ktorá patrí pod Renault. Keby tak neurobil po narodení dieťaťa, urobil by tak teraz. A nekúpi od nich ani voňavý stromček. Lebo ak im „smrdia“ názory Slovákov, nezaslúžia si ani ich peniaze. Za Végha by sa schuťou postavila aj česká senátorka.

Trest za politické presvedčenie

„Dnes som obdržal e-mail, ktorým ma istá komerčná značka „trestá“ za to, že som slobodne prejavil pri voľbe prezidenta svoj súkromný politický názor a presvedčenie v domnienke, že žijeme v krajine, kde sa to slobodne prejaviť môže… Žiaľ, realita je zrejme taká, že pokiaľ máte a nedajbože prejavíte svoj názor verejne, môže sa stať, že prídete o partnerstvo, možno biznis a možno nás neskôr budú za názor aj zatvárať,“ napísal na sociálnu sieť Attila Végh.

Stalin by bol hrdý

„Zdravím bolševikov s nacistickými chúťkami! Nie, nepomýlila som sa,“ píše Laššáková s tým, že len autoritársky nastavené mysle vedia reagovať tak, ako to predviedla automobilka.

„Každý, kto tomuto tlieska a raduje sa tomu, je odporcom EÚ,“ píše na sociálnej sieti právnička Judita Laššáková na margo prístupu Renaultu voči Véghovi.

Tá zároveň cituje z Charty EÚ a jej článku 21, ktorý hovorí o nediskriminácii:

Zakazuje sa akákoľvek diskriminácia najmä z dôvodu pohlavia, rasy, farby pleti, etnického alebo sociálneho pôvodu, genetických vlastností, jazyka, náboženstva alebo viery, olitického, alebo iného zmýšľania, príslušnosti k národnostnej menšine, majetku, narodenia, zdravotného postihnutia, veku alebo sexuálnej orientácie.

Attila Végh, sme s Vami!

Podporu Véghovi na sociálnej sieti vyjadril aj šéf služobného úradu na ministerstve kultúry Lukáš Machala, ktorý svoj status začína rovnakou citáciou z Charty EÚ, akú použila Laššáková.  Renault označil za „neokoloniálnu francúzsku automobilku“ a firme vytkol segregáciu slovenskéh vrcholového športovca na základe jeho politického presvedčenia.

„Predstavitelia tejto „automobilky” hrubo porušili článok 12, odsek 2 Ústavy cit.: „Základné práva a slobody sa zaručujú na území Slovenskej republiky všetkým bez ohľadu na pohlavie, rasu, farbu pleti, jazyk, vieru a náboženstvo, politické, či iné zmýšľanie, národný alebo sociálny pôvod, príslušnosť k národnosti alebo etnickej skupine, majetok, rod alebo iné postavenie. Nikoho nemožno z týchto dôvodov poškodzovať, zvýhodňovať alebo znevýhodňovať.” Ako aj článok 12, odsek 4, cit.: “Nikomu nesmie byť spôsobená ujma na právach pre to, že uplatňuje svoje základné práva a slobody,” pridáva Machala ďalší právny citát. Pridal tiež prejav svojich sympatií k vrcholovému športovcovi Maďarskej národnosti, ktorý sa hrdo prihlásil k Slovensku

„Progresívni Súdruhovia a Súdružky z Renaultu, nechajte si svoje šroty v autosalónoch. Hrdí Slováci vaše plechové škaredé krabice kupovať už nebudú. Vyzývam každého hrdého a slobodného občana Slovenskej republiky, aby využil svoje ústavné právo na odpor a trvalo bojkotoval všetky produkty skupiny Renault! Nepotrebujeme tu francúzsky ani iný neokolonializmus. Stačilo vašej nadradenosti, nafúkanosti a arogancie,“ uzavrel svoj príspevok Machala.

Bojkotuje aj Ľuboš Blaha

„Firma Renault ukončila spoluprácu s jedným z najznámejších slovenských športovcov Attilom Véghom, pretože podporil Petra Pellegriniho v prezidentských voľbách. Prečítajte si, čo napísali jeho manažérovi. Myslím, že nič nechutnejšie som ešte nečítal. Zástupkyňa Renaultu otvorene píše, že by im ani nevadilo, že prejavil politický názor, ale že ona a jej „bublina“ je na opačnej strane (Korčok) a že naša strana podľa nej „klame a je krivá“ a teda na politickú podporu našej vlády sa podľa Renaultu nevzťahuje rešpekt,“ píše podpredseda NR SR Ľuboš Blaha.

„Ak majú komerčné značky takto flagrantne zasahovať do slobody slova a politickej súťaže, dostali sme sa na pokraj korporátneho fašizmu. Attila Végh sa stal jedným zo športových symbolov Slovenska a útok naňho zo strany nadnárodnej korporácie je útokom proti celému Slovensku. Ale čo je najdôležitejšie. Firma Renault vlastne vyhlásila, že pohŕda a nerešpektuje 1,4 milióna ľudí, ktorí majú iný názor ako oni,“upozorňuje rozhorčený Blaha. Ten donedávna v domnienke, že automobilka je apolitická, jazdil na Dacii, ktorá patrí pod spoločnosť Renault. Auto predal, keďže sa mu rozrástla rodinka, no píše, že keby tak neurobil nedávno, z princípu sa ho zbaví teraz.

„Renault urazil polovicu národa. Odkázal nám, že nás nechce ako zákazníkov a že bude šikanovať tých, ktorí majú taký názor ako my. Je najvyšší čas sa proti takémuto korporátnemu útlaku brániť. Už nikdy si nekúpim od značky Renault ani voňavý stromček do auta. Zvážte, prosím, priatelia, čo urobíte vy. Bojkot je jedna z mála zbraní, ktoré majú bežní ľudia, aby sa postavili arogancii korporácií a politickej šikane,“ radí Blaha, podľa ktorého firme treba dať vedieť, že v ich autách jazdia aj bežní ľudia, ktorých sa jej správanie dotklo.

„Vyjadrujem solidaritu Attilovi Véghovi. Toto je cez všetky čiary,“ uzavrel Blaha.

Pobúrili aj českú senátorku

„Je to porušenie zákonov civilizovanej spoločnosti, princípu rovnosti, Charty základných práv a slobôd, diskriminácia osoby na základe jej politických názorov a návrat boľševických praktík v priamom prenose. Dala by som Renault na súd. Jednoznačne stojím na strane Attilu Végha, profesionálne aj osobne. Ak by žil v Českej republike, ponúkla by som mu právne zastúpenie. A stavím sa, že by ma to bavilo,“ povedala advokátka Zwyrtek Hamplová.

Vyhlásenie, že Renault nebude spolupracovať s Véghom, pretože podporuje Pellegriniho, prirovnala k podobným diskriminačným vyhláseniam typu: „Si kresťan, nebudeme s tebou spolupracovať.“ „Prenajímate byt Rómom, nebudeme s vami spolupracovať.“ „Nedáme vám úlohy vo filme, pretože ste podporovali Korčoka.“ „Neprijmeme vás študovať, pretože nie ste v správnej politickej strane.“

Hovorí sa tomu „Kultúra vymazania“

„Cancel culture“ alebo kultúra vymazania je podľa Wikipedie forma ostrakizácie, či bojkotu osobností s nepohodlnými názormi. Účinok kultúry vymazania cielene likviduje verejnú diskusiu a neprináša skutočnú spoločenskú zmenu. Spôsobuje neznášanlivosť a je ideálnym základom pre kyberšikanu. Jej zástancovia tvrdia, že podporuje zodpovednosť a je formou slobody prejavu.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie