štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZ domovaPred 110-timi rokmi sa narodil zakladateľ slovenskej Horskej služby

Pred 110-timi rokmi sa narodil zakladateľ slovenskej Horskej služby

Frantiešk Mrázik sa podpísal pod vznik a činnosť Horskej služby. Dobová tlač z februára 1970 písala, že práve on stál pri zrode myšlienky usporiadať Majstrovstvá sveta v lyžovaní v severských disciplínach vo Vysokých Tatrách.

„Môj život patril horám a ľuďom. Vysoké Tatry a ostatné horské oblasti boli mi chrámom, chaty a zariadenia horskej služby kaplnkami a ľudia bytosťami, ktoré som si ukladal do srdca ako najväčšie drahokamy po mojej vzácnej matke,“ hovoril o sebe Fero Mrázik v kruhu rodiny a blízkych priateľov.

Rodený Žilinčan

Ferko Mrázik prišiel na svet v Žiline, do rodiny železničiara ako najmladší zo siedmich súrodencov. Od útleho detstva bol aktívnym turistom a nadšeným obdivovateľom prírodných krás Malej Fatry, Beskýd a Javorníkov. Od roku 1930 postupne pracoval ako súdny i bankový úradník, neskôr ako úradník v súkennej továrni v Žiline, informuje portál sp21.

Osudový zážitok

Turistika, lyžovanie a horolezectvo ho sprevádzali najskôr v okolí rodnej Žiliny a napokon aj po celom Slovensku. V lete 1927, keď ho ako trinásťročného zaujala postava horského vodcu so služobným odznakom KČST, čakanom a lanom. Pri tomto zážitku sa zrodila myšlienka natrvalo sa usadiť vo Vysokých Tatrách.

Z kancelárie do hôr

Kariéra úradníka nebola pre neho a tak šiel za snom. V rokoch 1950 – 1951 ako horolezec a lyžiar vstúpil do Tatranskej horskej služby (THS) ako dobrovoľný člen.

Od roku 1952 bol profesionálnym členom THS, od roku 1954 jej náčelníkom a od roku 1956 náčelníkom Horskej služby (HS) pre Slovensko.

Zaslúžil sa o vytvorenie celoštátnej organizácie HS (od roku 1952), prípravu a organizáciu MS v klasických lyžiarskych disciplínach v roku 1970 (bol podpredsedom organizačného výboru pre technický úsek) a taktiež o výstavbu a rozvoj Vysokých Tatier.

Od roku 1968 predsedal Rade HS v ČSSR, od roku 1978 už len ako čestný predseda. Za svoje služby získal niekoľko ocenení nie len vo vtedajšom Česko-Slovensku.

Medzinárodný význam osobnosti Ferka Mrázika vyzdvihol pri poslednej rozlúčke s ním aj vtedajší oficiálny predstaviteľ Poľskej republiky na Slovensku – veľvyslanec Ing. Ján Komornický, ktorý okrem zdôraznenia prínosu Ferka Mrázika pre poľsko-slovenskú spoluprácu uviedol aj nasledovné: „Celú povojnovú históriu Tatier, alpinizmu, horolezectva v iných horách, ako aj rozvoja horskej služby vypĺňa osobnosť Ferka Mrázika.“

Syn spomína…

„Keď som sa narodil, môj otec mal 65 rokov. Otec mi veľa svojich názorov, myšlienok a postojov povedal priamo – tak, ako si to myslel, cítil. Ešte väčšiu váhu mali krásne situácie, v ktorých človek vnímal a učil sa hodnotám nepriamo. Nepriame učenie sa vzácnych hodnôt, akou je napríklad skromnosť alebo viera v dobro, má svoju zázračnú patinu. Kľúč k nej je úplne jednoduchý: nepriame učenie sa od človeka je podmienené učením sa z jeho správania. Áno, je to síce len odraz myšlienok, ale je natoľko silný, že stopa ktorú zanechá je výrazne silnejšia ako akákoľvek vzorová prednáška riešenia životných situácií. Nepriame učenie má ešte jednu podmienku: musí učiteľovi vychádzať zo srdca a musí byť srdcom počúvané. Ja som mal možnosť absolvovať lekcie prvých 21 rokov môjho života, z ktorých ma prvých desať rokov zaujímali len hračky. Potom som síce začal dospievať, ale obraz o svete, názory naň a svoju súdnosť som začal vnímať až potom, čo mi otec dvere do sveta otvoril, ale ďalej ma už viesť nemohol. Som ale veľmi vďačný za každý jeden okamih, ktorý som mohol s mojim drahým oteckom stráviť. Pretože dverami do sveta síce musí človek prejsť sám, ale ako si vybrať tie správne mi ukázal on – priamo i nepriamo. A preto ešte jedno veľké ďakujem za to, že pri slove dedičstvo sa mi nevybavia majetky, ale hodnoty,“ spomína na Františka Mrázika jeho syn.

MS v lyžovaní 1970 vo Vysokých Tatrách

Majstrovstvá sveta v lyžovaní 1970 v severských disciplínach (MS 70), sa konali v Československu vo Vysokých Tatrách v dňoch 14. až 22. februára. Stali sa historickou udalosťou pre športovcov a pre celú vtedajšiu spoločnosť od Tatier po Dunaj, ba až po Vltavu. Dejiny tu písala aj televízna technika. Prvý priamy farebný prenos Československej televízie sa uskutočnil práve z tohto podujatia. Pri Štrbskom plese boli vybudované dva nové skokanské mostíky, impozantná rozhodcovská veža. Na slávnostnom otvorení 14. februára utvorilo 80 000 ľudí nádhernú kulisu.

MS 70 mali neskutočne dobrý ohlas. Vtedajší šéf Medzinárodnej lyžiarskej federácie Mark Hodler bol tak nadšený, že šampionát zakončil slovenským poďakovaním.

Svetový úspech MS 70 v lyžovaní posunul latku cieľov na samý vrchol. Začalo sa uvažovať s kandidatúrou na usporiadanie Zimných olympijských hier. Rok 1980 nepripadal do úvahy, nakoľko na Letné olympijské hry kandidovala Moskva. Vysoké Tatry sa pripravovali kandidovať na usporiadanie XIV. ZOH v roku 1984. Ferko Mrázik sa svojím známym nadšením a húževnatosťou aktívne zapojil aj do tejto iniciatívy. Žiaľ vtedajšia federálna vláda ČSSR kandidatúru neodsúhlasila.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie