streda, 18 septembra, 2024
HomeZ domovaŠahy a Vác idú rekonštruovať

Šahy a Vác idú rekonštruovať

Budovu bývalej polikliniky v Šahách postavili pred takmer storočím. V roku 2005 ju opustili poslední lekári a odpojená od inžinierskych sietí chátra. Mesto sa však zahryzlo do veľkej veci. Budovu ide zrekonštruovať za viac, ako 3,6 milióna eur. Okrem iného tam bude sídliť aj kultúrne centrum Bélu Bartóka, ktorého meno sa spája práve so Šahami.

Cezhraničné partnerstvo

Žiadosť vypracovala šahanská radnica vypracovala a predložila ju aj s Nadáciou Dunakanyari Védegylet vo Váci. Portál MY Levice informuje, že primárnym cieľom je rekonštrukcia nehnuteľnosti a vytvorenie súčasného galériového a kultúrneho centra.

Veľké plány

Pál Zachar – primátor Šiah pre MY Levice avizuje, že v budove neďaleko centra bude moderné tanečné štúdio, galéria a učebne so zázemím, no využiť plánujú aj dvor. Tu vznikne javisko, ktoré bude slúžiť na vonkajšie predstavenia.

„Rekonštrukciou budovy položíme základy nového kultúrneho strediska. V budúcnosti, v rámci druhej etapy investície, plánujeme postaviť aj budovu na zriadenie divadla,“ povedal primátor.

Podobné plány

Maďarské mesto Vác leži na brehu Dunaja zhruba 40 km od Šiah. Budova, ktorú budú vďaka programu Interreg rekonštruovať, patrí medzi miestne pamiatky a v 80-tych rokoch 20-teho storočia sa rozvíjala aj jej kultúrna funkcia. V roku 2012 v nej tamojšia samospráva natrvalo vystavila súkromnú zbierku zberateľa umenia Lászlóa Pappa a je jedným z najobľúbenejších  mestských kultúrnych zariadení. Mesto Vác v nej chce zmodernizovať výstavné priestory a spoločenské miesto.

Partnerské mestá

Tento projekt má spoluprácu Šiah a Vácu ešte preh´biť. Plánujú množstvo spoločných podujatí a projekt bol podporený z programu Interreg Maďarsko-Slovensko HUSK-2023.

Zdroj My Levice / Facebook – mesto Šahy

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie