piatok, 20 septembra, 2024
HomeZ domovaTýka sa vás nedostatok tohto lieku?

Týka sa vás nedostatok tohto lieku?

Slovenské lekárne majú problém s distribúciou viacerých liekov. Okrem iného aj s tými, ktoré pomáhajú proti bolesti tráviaceho traktu, menštruačných bolestiach, či bolesti zubov. Portál TV noviny informuje, že problémy v Česku boli už začiatkom týždňa. Tamojší lekári dostali odporúčanie predpisovať alternatívy k lieku Algifen Neo.

„Ešte na konci decembra 2023 bolo Štátnemu ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) oznámené prerušenie dodávok tohto lieku,“ povedala pre TV noviny riaditeľka Úradu Slovenskej lekárnickej komory (SLK) Lenka Vasiľová. Odhadnúť, kedy by k obnoveniu dodávky mohlo prísť, si však netrúfa. Výpadok trvá už zhruba pol roka a ani jeden z najväčších dodávateľov medikamentov netuší, kedy sa liek vráti do distribúcie.

„Výrobca lieku nám zatiaľ nepotvrdil jeho presnú dostupnosť. Očakávame, že by mal byť opäť dostupný začiatkom druhej polovice tohto roka,“upresnil pre TV noviny hovorca Unipharmy, jedného z najväčších dovozcov liekov.

pixabay

Nie je to však jediný liek, ktorý v sieti lekární chýba. Na Slovensku je nedostatok niektorých antibiotík, očných liekov, či liekov na kardiovaskulárne a neurologické ochorenia. Pomyselný zoznam dopĺňajú kortikoidy a niektoré vakcíny.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie