štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZ domovaDva trenčianske vnútrobloky ožijú. Rozhodujú ich obyvatelia

Dva trenčianske vnútrobloky ožijú. Rozhodujú ich obyvatelia

Vnútrobloky. To sú vám také malé komunity v srdci mesta. Pamätám si z môjho detstva, že s mnohými deckami z vnútrobloku hoci sme sa veľmi nekamarátili, sme aj pri stretnutí v meste mali k sebe akosi bližšie, ako s inými rovesníkmi. Lebo „tú poznám, na parkovisku s kamoškami vždy skákali gumu“, prípadne „tamtá je z nášho dvora.“ Nehovorili sme im vnútrobloky, ale dvory. Aktuálne samosprávy objavujú fakt, že aj cez vnútrobloky sa dá zveľaďovať mesto, budovať komunita a zbližovať ľudí. Len ich treba revitalizovať a z miesta, o ktoré sa nik nestará, urobiť miesto, o ktorom rozhodujú tí, ktorí ho môžu využívať. Tak, ako Trenčania o vnútrobloku Kvetná.

„Obnovíme ho celý vrátane zelene, mobiliáru, detského ihriska, spevnených plôch. Zozbierané a najmä relevantné podnety od ľudí, ktorí v tomto území žijú, zahrnieme do podkladov na vypracovanie projektovej dokumentácie,“ uviedla pre MYTrenčín hovorkyňa mesta Trenčín Erika Ságová. Tá ešte nevie špecifikovať, kedy začnú s realizáciou, kdeže sú zatiaľ v úplnom začiatku projektu.

Revitalizované budú dva mestské vnútrobloky

„V tomto priestore sme zvolili stretnutie formou pikniku,“ priblížila Petra Strečková z Inštitútu participácie, ktorý prehodnocuje podnety od obyvateľov. Podobný projekt inštitút chystá aj pre iný vnitroblok v meste, tam zvolili trošku inú formu.

Zdroj – Facebook Trenčín

„Táto prechádzka je plne inkluzívna a môžu sa jej zúčastniť aj seniori, ľudia so znevýhodnením, mamičky a oteckovia s kočíkom, deti na odrážadlách. Stretnutia sa snažíme prispôsobiť tomu danému priestoru a tým ľuďom, ktorí tam naozaj žijú a poznajú to tam,“ vysvetlila Strečková.

Vychádzajú z konkrétnych potrieb

„Rozprávali sme sa s deťmi, seniormi, cudzincami, mladými rodinami a každý spomínal nejaké tie svoje potreby, ale s veľkým rešpektom aj voči druhým. Deti by napríklad chceli mať miesto na hranie, seniori miesto na oddych alebo aj na stretávanie sa,“ priblížila Strečková. Tieto stretnutia im pomôžu vytvoriť taký priestor, kde sa vedia stretnúť všetky generácie.

„Základná myšlienka je vytvárať komunitné medzigeneračné priestory. Zatiaľ výsledky z pikniku spracovávame. Následne po týchto verejných stretnutiach nadväzuje dotazníkový prieskum, ktorý budeme realizovať v máji,“ povedala.

„V každej požiadavke sa skrýva určitá potreba, ktorú je potrebné zohľadniť a posúdiť odbornými útvarmi mesta. Inštitút participácie prináša informácie z terénu a je to teda ešte intenzívnejšia komunikácia, ako bola napríklad doteraz,“ uzavrela Strečková.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie