streda, 18 septembra, 2024
HomeKuriozityTelgárt sa pripravuje na možnosť, že Mikuláš Černák sa dostane na slobodu

Telgárt sa pripravuje na možnosť, že Mikuláš Černák sa dostane na slobodu

O prepustení Mikuláša Černáka na slobodu sa bude rozhodovať už doslova o pár dní – 25. apríla a 2. mája. Hoci bol slovenský mafiánsky boss odsúdený na doživotie, po 25-tich rokoch mal možnosť požiadať o prepustenie. Na túto možnosť sa pripravuje aj jeho rodné Horehronie.

Narodil sa 9. decembra 1966 v Brezne. Nový čas pripomína, že je všeobecne označovaný za bossa slovenského podsvetia. Doživotie si vyslúžil viacerými vraždami a výnimočný trest si odpykáva vo väznici v Leopoldove. Za mrežami je s malou prestávkou od konca roka 1997. Dlhé roky odmietal vypovedať o svojich trestných činoch, no pred niekoľkými rokmi prelomil mlčanie a prehovoril – napísal svoje pamäti, ktoré vyšli knižne.

Trio, pred ktorým malo rešpekt nie len Horehronie

Rodný dom neschátral

Mikuláš Černák sa narodil v Telgárte, kde vlastní štýlovú drevenicu. Miestni hovoria, že občas sa tam objaví jeho mama, prípadne rodinní príslušníci. Keď však príde na tému Mikuláša Černáka, miestni sú podľa Nového času dosť zdržanliví. Paradoxne, práve pred 20-timi rokmi sa 240 obyvateľov Telgártu obrátilo na Krajský súd v Trenčíne so žiadosťou o prepustenie ich rodáka. Zaručil sa za neho dokonca miestny farár. Niektorí však stále trvajú na tom, že s jeho návratom nemajú problém.

Pamätá si ho ešte ako „autobusára“

Nie je žiadnym tajomstvom, že Mikuláš Černák na prelome osemdesiatych a deväťdesiatych rokov pracoval ako šofér autobusu a tak si ho pamätá aj predavačka z miestneho obchodu. Tá dodáva, že by nemala nič proti tomu, keby sa vrátil, lebo v pamäti ho má, ako slušného človeka. Problém by s tým nemal ani jeden zo zákazníkov. Ten síce Černákovu éru zažil len ako ozaj malý chlapec, takže si na neho nepamätá, no vie, že v Telgárte má zrekonštruovaný dom.

Dve pojednávania

„Návrh na podmienečné prepustenie odsúdeného z výkonu trestu odňatia slobody podal oprávnený subjekt. V úvode verejného zasadnutia dňa 25. apríla budú všetci prítomní oboznámení, čo je predmetom verejného zasadnutia a na základe koho žiadosti sa koná,“ povedala hovorkyňa trnavského krajského súdu Jana Kondákorová s tým, že na dvoch verejných zasadnutiach súdu sa rozhodne o tom, či sa Černák dostane spoza múrov trestnice v Leopoldove. Jeho resocializáciou sa zaoberali traja nezávislí odborníci, ktorí ho označili za „terapeuticky a prevýchovne ovplyvniteľného človeka“.

Mikuláš Černák v čase najväčšej „slávy“ / Zdroj: Reprofoto z videa
Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie