štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeKultúraGoraľská kultúra Karpát možno bude zapísaná v zozname UNESCO

Goraľská kultúra Karpát možno bude zapísaná v zozname UNESCO

Stretnutie Goralov Slovenska pri príležitosti 550-teho výročia udelenia valašských privilégií valachom kráľom Matejom Korvínom, sa konalo v Ružomberku, 14. 4. 2024. Goralská kultúra Karpát – Slovenska, Poľska a Česka ašpiruje na zápis do celosvetového zoznamu živého dedičstva ľudstva UNESCO

Sv. omšu celebroval spišský diecézny biskup Mons. prof. František Trstenský, koncelebrovali: emeritný biskup Andrej Imrich, biskupský vikár ozbrojených síl a ozbrojených zborov SR, vdp tajomník biskupského úradu a ďalší.

Stretnutia sa zúčastnila aj predsedníčka ŽSK Erika Jurinová a primátor mesta Ružomberok Ľubomír Kubáň, primátor mesta Vysoké Tatry, starostky a starostovia goralských obcí, p. Anton Skurčák, gorali z obcí: Liptovská Lúžna, Nová Ľubovňa, Pohronská Polhora, Oravská Polhora, Novoť, Reľov, Lendak, Svrčinovec, Čierne, Vyšné Ružbachy, Hraničné, Forbasy, Nižné Ružbachy, Mlynčeky, Ždiar, Lesnica, Kolačkov, Zákamenné, Rabča, Hladovka, Suchá Hora, Spišská Stará Ves a Malá Franková, informuje hladovka.net.

Zdroj: Wiki

„My, Gorali, strážcovia goralskej kultúry Karpát, ohlasujeme Európe a svetu, že sme pripravení európsku kultúru, dedičstvo našich predkov, vieru, jazyk, spev, hudbu, tanec, kroj a iné cenné zvyky a obyčaje chrániť pre budúce generácie našich potomkov,“ povedal starosta jednej z obcí, v ktorej Gorali žijú.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie