štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeKuriozityPoľské? Ukrajinské? Slovenské? Skrátka - pirohy miluje každý

Poľské? Ukrajinské? Slovenské? Skrátka – pirohy miluje každý

Dnes vám pri čítaní potečú slinky. Lebo hovoriť budeme o jedle. Konkrétne o pirohoch, ktoré má rád každý. Prečo? Lebo sú doslova univerzálne.

Ako o svojom národnom jedle o pirohoch hovoria ako Slováci, tak Poliaci, ale aj Ukrajinci. Aj rôzne názvy hovoria, že pirohy nepoznajú hraníc. Kým na západe Slovenska im hovoria perky, či pérky, na východe sú to pirohy, pirôžky, či tašky, v Poľsku a na Ukrajine piruchy, pirogy, dokonca cestenice.

Stále však ide o cesto naplnené (najčastejšie) bryndzou a zemiakmi, prípadne tvarohom, džemom, alebo aj kapustou, či mäsom. Aj ich príprava je variabilná.

Základ tvoria pretlačené uvarené zemiaky zmiešané s múkou, vajíčkom a soľou. Takto pripravené cesto sa vyvaľká a vykrajujú sa z neho menšie plátky, ktoré môžete naplniť skutočne hocičím, čo dom dal – bryndzou so zemiakmi, škvarkami, mletým mäsom, ale aj džemom, tvarohom, či ovocím. Spojíte ich do želaného tvaru a máte niekoľko možností, ako ich pripraviť.

Uvarené podávame s rozpraženým maslom, či strúhankou, ale aj mlelým makom.

Varené pirohy / Zdroj: Facebook

Ak sa rozhodnete upiecť ich v rúre, sú rovnako chutné.

Pečené pirohy / Zdroj: Facebook

A zemiakové cesto je vhodné aj na vyprážanie, s tými je však relatívne najviac práce, lebo aby ste nastýtili rodinu, treba toho veeeeľa …

Vypražené pirohy / Zdroj: Facebook

… A ešte niečo …

A ak vám Poliak, či Ukrajinec budú tvrdiť, že je to ich národné jedlo, nedajte sa. Radšej ich pozvite na tie tradičné, slovenské. Budú sa zalizovať ešte o tri dni.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie