štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZ domovaBojnice do leta opeknejú

Bojnice do leta opeknejú

O Bojniciach môžeme smelo povedať, že sú perlou Hornej Nitry. Môže za to priam rozprávkový zámok, ale turisticky atraktívnymi ich robí aj zoologická záhrada, či liečivé kúpele. Nuž a takéto mesto potrebuje vyzerať. Vyzerať tak, aby ste v ňom zostali čo najdlhšie, aby ste sa v ňom cítili čo najpríjemnejšie. A práve na tom zapracuje tamojšia samospráva – idú zrekonštruovať časť Hurbanovho námestia, z ktorého plánujú vylúčiť tranzitnú dopravu.

Južná strana námestia získa zrekonštruované chodníky a verejné osvetlenie. Podľa MY Horná Nitra, rekonštrukciu zafinancovalo Ministerstvo financií SR. Prebehla verejná súťaž a zmluvu o dielo v hodnote  212.643,95 eur schválilo mestské zastupiteľstvo na svojom zasadnutí 25. apríla. Prvá etapa by mala byť ukončená do 30. júna.

K rekonštrukcii južnej časti Hurbanovho námestia mesto pristúpi po zásahu vodárenskej spoločnosti, ktorá tam v uplynulom roku dokončila práce na vodárenskej infraštruktúre. Projekt samospráva nakoniec rozdelila na štyri etapy, prvú bude financovať z dotácie od rezortu financií, informuje MY Horná Nitra.

„Mesto Bojnice dostalo z ministerstva financií dotáciu vo výške 201 200 eur, túto dotáciu mienime použiť na rekonštrukciu chodníkov a osvetlenia na Hurbanovom námestí,“ konkretizovala vedúca oddelenia regionálneho rozvoja a životného prostredia Michaela Krčová.

V druhej etape prejde rekonštrukciou cesta a ďalšia etapa zrevitalizuje okolie kostola. Z celého priestoru bude vylúčená tranzitná doprava.

Rekonštrukcia bude aj na Lámanici

Ďalší z projektov, ktoré radnica chystá, sa bude týkať lokality Lámanica. Chcú tu inštalovať kamerový systém, ale ráta sa aj s rekonštrukciou cesty a chodníka.

Kamerový systém by sa nemal týkať len námestia, ale celého mesta. Projekt má rozpočet 48 000 eur a pôjde o nákup stacionárnych a otočných kamier, ktoré chceme namontovať na budovy a stĺpy verejného osvetlenia,“ priblížila Krčová.

Chodník a cesta sa budú rekonštruovať aj na ulici Zámok, na čo má samospráva už aj projektovú dokumentáciu.  „Zámerom projektu je výmena asfaltového krytu na komunikácii a rekonštrukcia chodníka,“ uzavrela Krčová.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie