štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZ domovaHistorický erb z radnice Banskej Bystrice bude zdobiť jej interiér

Historický erb z radnice Banskej Bystrice bude zdobiť jej interiér

Mestský erb, ktorý zdobil priečelie radnicu Banskej Bystrice, „vzali do parády“ reštaurátori. Erb s anjelom pochádza z 18. storočia zdobí vonkajšiu časť Radnice na Námestí SNP od októbra minulého roka, informuje banskobystrický internetový portál. V uplynulých mesiacoch reštaurátori odhalili, že erb je v havarijnom stave a preto je aktuálne v ateliéri reštaurátorov.

Zámerom našej spoločnosti bolo pôvodný erb nechať zreštaurovať a umiestniť v interiéri radnice, aby už nebol vystavovaný vonkajším poveternostným vplyvom. Ako náhradu plánujeme zároveň vyhotoviť čo najvernejšiu repliku, ktorá by bola umiestnená na pôvodnom mieste. Pri výskume reštaurátori zistili, že stav erbu je havarijný. Došlo k mechanickému poškodeniu v tvárovej časti anjela,“ uviedol Dušan Argaláš, predseda predstavenstva spoločnosti, ktorá je vlastníkom historickej radnice.

Zdroj: Facebook – Mesto Banská Bystrica

Krajský pamiatkový úrad Banská Bystrica rozhodol, že originál diela nebude reštaurovaný, ale zakonzervovaný a potom bude umiestnený v interiéri historickej radnice. Na pôvodné miesto bude osadená kópia originálu z kovu a epoxidovej živice, pričom povrchovú úpravu dotvorí celoplošné zlátenie doplnené striebrom.

„Verím, že kópia originálu mestského erbu na radnici zaujme nielen Banskobystričanov, ale aj návštevníkov mesta. Ešte pred jej osadením dôjde k výmene dlažby na balkóne hlavnej fasády a k oprave fasády v poškodených miestach pod konštrukciou balkóna. Zároveň sa zrealizuje hydroizolácia, ako aj doplnenie omietok a výmaľba. Som presvedčený, že historická budova, ktorá je národnou kultúrnou pamiatkou, si našu pozornosť zaslúži. Nachádza sa na najkrajšom slovenskom námestí a neodmysliteľne je spojená s históriou Banskej Bystrice,“ poznamenal primátor Ján Nosko.

Zdroj: Facebook – Mesto Banská Bystrica

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie