štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZ domovaKysucký Deň Zeme: Deti z Čadce vyobjímali vzácne stromy

Kysucký Deň Zeme: Deti z Čadce vyobjímali vzácne stromy

Deň Zeme, konkrétne prvý ročník Kysuckého dňa Zeme zorganizovali pre Čadčanov Kysucké múzeum a Mesto Čadca. Určený bol hlavne pre žiakov, ktorí získali veľa nových poznatkov o stromoch na Kysuciach, zistili, ako sa dá merať výška stromu s metrom, či bez neho, vyobjímali najväčší strom vo farskej záhrade a obohatili flóru mesta o ďalší mladý dub. A to všetko stihli v dňoch 22. – 24. apríla 2024.

Mesto Čadca na svojej facebookovej stránke pripomína, že Deň Zeme (22. apríl) je poňatý ako ekologicky motivovaný sviatok, upozorňujúci ľudí na vplyv ničenia životného prostredia a rozvíjajúcu sa diskusiu o možných riešeniach zabrániť znečisteniu.

Združenie Servare et Manere, ktorého významnou činnosťou je výsadba pamätných stromov, sa v spolupráci s Kysuckým múzeom zapojilo do osláv prvého ročníka Kysuckého dňa Zeme. Organizácia sponzorsky venovala 3 výsadbové stromy a taktiež odznaky pre všetkých účastníkov trojdňového eventu zameraného najmä na školské a predškolské deti.

Facebook – Mesto Čadca

Marek Sobola, krajinný architekt a generálny tajomník Servare et Manere a pán Martin Mesiarkin z Oddelenia životného prostredia a odpadového hospodárstva Mestského úradu Čadca pri príležitosti Dňa Zeme pripravili sériu autorských prednášok s environmentálnou témou. Počas nich sa deti dozvedeli množstvo informácií o ochrane prírody a krajiny, naučili sa spoznávať a rozoznávať rozdiely medzi rastlinami, či tvorivým a interaktívnym spôsobom merať parkové dreviny priamo v teréne. Série environmentálnych podujatí v Kysuckom múzeu sa zúčastnili predškoláci a školáci z Domoškoly Oriešok, klienti CSS Slniečko Oščadnica, členky Miestneho odboru Živena Čadca, žiaci ZŠ Oščadnica – Nižný koniec a ZŠ Rázusova Čadca.

Vyvrcholením každej prednášky a terénneho cvičenia bola výsadba pamätného stromu, ktorý zasadili školské deti. Mnohé z nich si v papierových kornútoch priniesli aj zeminu z vlastnej záhrady. Takto k vysadeným stromom získajú lepší vzťah. Dendrologickú zbierku mestskej čadčianskej zelene obohatili dva vzácne kultivary duba letného, Quercus robur ‚Argenteomarginata‘ a Quercus robur ‚Castle Howard‘ a hrab obyčajný Carpinus betulus ‚Lalinok‘.

Facebook – Mesto Čadca
Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie