štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeKuriozityMačacia kaviareň už nie len v Bratislave

Mačacia kaviareň už nie len v Bratislave

Posledné roky priniesli aj zaujímavú vec – mačacie kaviarne. Jednu takú môžete najnovšie navštíviť aj v Nitre. Jej majiteľku Dianu Bencovú si tieto hrdé tvory získali až keď jej domov obšťastnil prvý kocúrik. Dnes dáva domov piatim mačkám a ďalšie, ktoré tu „sídlia“, nový, láskyplný domov hľadajú. O projekte mačacej kaviarne písal portál Nitrak.

Ako vznikla Mňaukíza

„Pôvodne sme chceli úplne iný priestor, ale majiteľ nám ponúkol, že si môžeme ísť pozrieť ešte tento. Zdal sa mu pre túto našu myšlienku vhodnejší. Mňa zaujala najmä terasa, ktorú ešte máme v pláne upraviť a viac ju sprístupniť mačkám, aby mali výbeh aj vonku,“ hovorí Bencová. Tá svoju kaviareň presťahovala z Banskej Štiavnice.

Ukáž, čo dobré si dávaš? To môžeš. Ale povedz doma, že tu čakám na adopciu! / Zdroj: Facebook Mňaukíza

Aj tu sú doma

Kaviareň bola otvorená len v marci, no dobrý chýr sa po Nitre šíri a cestu do nej si našli mnohí Nitrančania. Vítaný je ktokoľvek, pokiaľ dodržiava „mačacie“ pravidlá. Jedným z nich je, že doma sú tam mačky. Vy môžete prísť a venovať im svoj čas.

„Mačičky máme z OZ Lotta – Kastrujeme mačky Šurany, s ktorým spolupracujeme. Nie je to tak, že by sme nejaké našli na ulici a hneď by išli ku nám. Je to celkom dlhý proces a trvá to, kým nejaká mačička príde sem do kaviarne. Zatiaľ sú tu štyri mačky, ďalšie sú hospitalizované alebo máme aj také, čo ešte čakajú na kastráciu alebo sa z nej akurát zotavujú,“ vyvracia prípadné obavy majiteľka kaviarne.

Jedna obyvateľka už našla domov

„Uvedomila som si, že aj tie mačky, ktoré nemajú také šťastie a nemajú teplo domova, si ho zaslúžia a práve naša kaviareň im môže pomôcť dostať sa viac medzi ľudí, aby si ich všimli. Predsa len v tom útulku nie je úplne zvykom ísť za mačkami. Tam ľudia dávajú skôr prednosť psom,“ hovorí Diana o mačacom živote a o hlavnom zámere Mňaukízy.

Ako to prebieha

Ani tam to však nejde spôsobom „ahoj, túto mačku si beriem, dovidenia“. Kaviareň potrebuje vedieť, že ich obyvateľka ide skutočne do dobrých podmienok a ešte lepších rúk. Jednou z podmienok je, že mačičky musia ísť do interiéru. Majiteľka zdôrazňuje, že do útulku sa dostali ešte ako mačiatka a na ulici by neboli schopné prežiť.

„Je to proces. Ak má niekto seriózny záujem, môže sem najprv viackrát zavítať, porozprávať sa s nami a zžiť sa s tou vybranou mačičkou. Chceme sa vyhnúť tomu, že by nám ju o týždeň vrátili naspäť s tým, že už ju nechcú. Je to pre ne stres, zvykať si na nové prostredie, a potom znova. Už aj bez toho si prešli všeličím,“ vysvetlila Diana.

Ja už domov mám, ale kamošky v Mňakíze by ho radi našli tiež / Zdroj: Facebook Mňaukíza

Na náhodu nenecháva nič

Diana tiež podotýka, že keď už ide mačka do rodiny, je začipovaná, zaočkovaná a kastrovaná a má normálny preukaz. A k nemu aj adopčnú zmluvu. Treba rátať s tým, že kaviareň chce ostať v kontakte s mačkami, potrebujú vedieť, že zvieratku sa v novom domove darí..

Atmosféra, ako doma

„Myslím, že je tu veľmi príjemná atmosféra, až taká domáca. Som veľmi vďačná za tú komunitu mačičkárov, ktorá sem chodí. Vymieňame si rady a skúsenosti, rozprávame sa o všetkom možnom a tešíme sa z mačičiek. Je to veľká radosť, byť tu,“ povedala Diana. Spĺňajú pritom všetky hygienické štandardy, ktoré sú pre kaviareň stanovené. Do priestorov baru mačky prístup nemajú, je pre ne vyčlenený priestor, kde sa mačky stravujú a kde sa umývajú ich misky. 

Veľké plány

„Chceli by sme tu mať ešte viac mačičiek a zároveň sa viac angažovať a pomáhať, a to aj v spolupráci s inými občianskymi združeniami či útulkami. V neposlednom rade by sme chceli začať šíriť osvetu, napríklad ohľadom dôležitosti kastrácie a podobne,“ prezradila majiteľka niečo zo svojich plánov do budúcna.  Medzi ne patrí aj ukončenie vonkajšej voliéry, no na to, aby tam mohli mačky tráviť čas, je ešte dosť chladno. Organizujú tiež zbierku krmiva a podstielok, ktoré následne odovzdajú v útulku.

Pozri, Lungo si daj! / Zdroj: Google maps

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie